Türkiye'de aile diş hekimliği uygulaması: Diş hekimi ve hasta değerlendirmesi
Family dental practice performancein Turkey: dentist and patient assessment
- Tez No: 536666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Diş Hekimliği, Family Medicine, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aile Diş Hekimliği, Koruyucu Diş Hekimliği, Aile Hekimliği, Sağlık, Ağız ve Diş Sağlığı, Family Dental Practice, Protective Dental Practice, Family Practice, Health, Oral and Dental Health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Aile diş hekimliği uygulaması ile vatandaşların hizmete daha kolay erişimleri, toplum ağız diş sağlığı bilincinin sağlamlaşması, önüne geçilebilir rahatsızlıkların düzenli kontroller sonucu, erken teşhis ve müdahaleyle önlenmesinin sağlanacağı öngörülmektedir. Bu şekilde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'ndeki (ADSM) fazla yoğunluğun azaltılması ve ileri düzey tedavilerin gerektirdiği daha yüksek maliyetlerin önlenmesi hedeflenmektedir. Ağız diş sağlığı hizmetlerine ilişkin sağlık politikaları konusunda bu araştırmanın katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma ile aile diş hekimliği uygulamasının Türkiye'de uygulanabilirliğinin diş hekimleri ve hastaların bakış açılarıyla ele alınması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışma, İstanbul Beykoz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.Nisan 2018 - Mayıs 2018 tarihleri arasında veriler toplanmıştır. Anket, araştırmacı tarafından hastalarla ve hekimlerle yüz yüze görüşülerek,haftanın her günü uygulanmıştır.Verilerin analizi, SPSS programında yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre;hastaların % 52,3'ü ve diş hekimlerinin de %64'ü ağız-diş sağlığı hizmetleri sunan kamu/devlet kuruluşlarının sayısının yeterli olduğu ifadesine katılmadıklarını ya da tamamen katılmadıklarını ifade etmişlerdir.Bu durumda Türkiye'de hastaların ve diş hekimlerinin gözünden ağız-diş sağlığı hizmetleri sunan kamu/devlet kuruluşlarının sayısının yetersiz olduğunu aile diş hekimliği sisteminin uygulanması ile bu yetersizliğin giderilmesi öngörülebilir.Türkiye'de aile diş hekimliği hizmetlerinin uygulanmasına katıldığını ya da tamammen katıldığını belirtenlerin payı hastalarda %80,5 ve diş hekimlerinde ise %72'dir. Araştırmaya katılım sağlayan hastalar ve diş hekimleri genel olarak Türkiye'de aile diş hekimliğinin uygulanması görüşüne sahiptirler
Özet (Çeviri)
It has been foreseen with performing family dental practice; to make people`s access to healthcare easier, to raise public awareness of oral and dental health, to prevent avoidable sicknesses after early detections, with the help of regular controls. It has been aimed for the crowding of Oral and dental health to be minimized and to avoid higher costs of advanced cure. It is believed that this academic study is going to contribute to oral and dental health care related to oral and dental health care services.It has been aimed to value family dental performing in Turkey from the dentist's and patient's perspective. This study has been conducted in Beykoz Dental Health Care Center. Data has been gathered between the dates April 2018 and May 2018 . The survey has been conducted face to face with dentists and patients in weekdays.Data was analyzed with the SPSS programme.According to the study results, %52,3 of the patients and %64 of the dentists don't agree or completely agree with the amount of oral and dental health services in public hospitals. 80,5% of patients and 72% of dentist state that they agree with the family dental practice performance in Turkey. In the general survey, patients and dentists have a opinion of family dental practice performance in Turkey.