Küçük ölçekli üst yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin incelenmesi
Small scale superstructure worksinvestigation of occupational health and safety services
- Tez No: 536673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İnşaat Mühendisliği, Law, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat sektörü, yapı işleri, iş kazları ve meslek hastalıları, Occupational Health and Safety, Construction sector, construction work, work geese and occupational diseases
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İstatistiki verilere göre en fazla iş kazasının görüldüğü iş kolu inşaat sektörüdür. İş kazaları ve meslek hastalıklarına neden olan birçok faktör vardır ve her iş kolunda bu faktörlerin etkisi değişmektedir. İnşaat sektöründe büyük ölçekli yani uzun süreli ve çalışan sayısının fazla olduğu üst yapı işleri ile küçük ölçekli olarak nitelendirebileceğimiz kısa süreli ve çalışan sayısının az olduğu üst yapı işlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin farklı bir işleyişe sahip olduğu görülmektedir. Bu çalışmada küçük ölçekli üst yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin durumu incelenip mevcut durum ve sorunlar tartışılmıştır. Çalışmada İş sağlığı ve güvenliği ve yapı işleri ile ilgili mevzuat irdelenip inşaat sektöründe sorunlar hakkında literatür taraması yapılmıştır. İnşaat sektöründe çalışanlar ile anket yapılmış ve sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the statistical data, the highest rate of occupational accidents is the construction sector. There are many factors that cause occupational accidents and occupational diseases. The effect of these factors in each line of business is changing. Occupational health and safety services in the construction sector have a different function than the superstructure works which can be defined as small scale and have a small number of employees. In this study; The situation of occupational health and safety services in small scale construction was examined and the current situation and problems were discussed. In addition, the legislation related to construction works was examined and literature review was made about the problems in construction sector.Surveys were conducted with employees in the construction sector and the results were examined.