Kayabaşı mevkii (Milas-Muğla) zımpara taşı yatakları mağnetik anomalilerinin kantitatif yorumu
Quantitative interpretation of the magnetic anomalies of theemery-bearing deposits in Kayabaşi region (Milas-Muğla)
  1. Tez No: 536686
  2. Yazar: MUHTEREM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ DOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mağnetik, zımpara taşı, Milas-Muğla, Magnetic, emery rock, Milas-Muğla
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ege Bölgesi'nde, çoğunlukla Türkiye ve Yunanistan'da doğal zımpara taşları oluşur. Türkiye'nin batı kesiminde yer alan Menderes Masifi, demirce zengin zımpara yatakları taşımaktadır. Bu bölgede önemli maden yataklarından biri de Türkiye'nin güney-batısında bulunan Milas'ın güney Kayabaşı köyüdür. Mostra veren zımpara taşı üzerinde jeoloji, petroloji ve jeokimya araştırmalar yapılmasına rağmen, bu tür cevher alanlarında gömülü zımpara taşı araştırılması ile ilgili jeofizik uygulamaları içeren sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Zımpara taşları esas olarak alüminyum ve demir minerallerinden oluştuğu için, ölçülebilir mağnetik anomalilere neden olurlar. Bu cevher alanında toplanan el örneklerinden gözlenen mağnetik duyarlılık değerleri, mağnetik kontrastı gösteren alanları bulmak için yararlıdır ve 0.6 - 15.3 × 10-3 SI aralığındadır. Bu Tez çalışmasının temel amacı, zımpara alanlarından yeni mağnetik veriler sağlamak ve bunların mağnetik yorumlama teknikleri ile işlenmesidir. Bu amaçla, yüksek mağnetik kontrastlar içeren 150 m x 200 m boyutlarında bir alanda gözlemlenen mağnetik verilere kutba indirgeme, sınır analiz yöntemleri, analitik sinyal ve benzeri teknikler uygulanmıştır. Seçilen inceleme alanı için kaynak yapı lokalizasyonu özellikleri, mağnetik süreçlere göre özetlenmiştir. Bu Tez çalışmasının sonuçları, mağnetik yöntemin, gömülü zımpara taşı yataklarının araştırılmasında ileriki kazı çalışmalarına etkili bir şekilde kılavuzluk edebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Emery rocks occurs naturally in the Aegean region, mostly in Turkey and Greece. The Menderes Massif located to the western part of Turkey bears several Fe-rich emery ore deposits. One of the important ore deposits is seen at southern Kayabaşı village, Milas, SW Turkey. Although there have been researches on geology, petrology and geo-chemistry on outcropped emery rocks, there is limited number of studies involving geophysical applications related to the investigation of buried emery sources in these kind of ore fields. Since emery rocks are mainly composed of alumina and iron minerals, they cause measurable magnetic anomalies. Susceptibility values observed from hand-samples collected in this ore field are in the range of 0.6 - 15.3 × 10-3 SI which is valuable for discover fields showing magnetic contrast. The main goal of this study is to provide new magnetic data from emery fields and process them by means of magnetic interpretation techniques. For this aim, pole reduction, hyperbolic tilt angle for edge detection and depth estimations by spectral analysis and analytic signal methods were applied to the magnetic data observed from a survey field with the dimensions of 150 m x 200 m comprising high magnetic contrasts. The localization features of the causative bodies for the selected investigation area were outlined according to the magnetic processes. The results of this study indicate that the magnetic method can effectively guide to the future excavation studies in investigating of buried emery deposits.