Şehirlerarası otobüs şoförlerinin kazalarının irdelenmesineden, sonuç, çözüm önerileri
Investigation of accidents of interrupted bus buses accumulating, conclusion, solution proposals
  1. Tez No: 536687
  2. Yazar: MEHMET MÜCAHİD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Traffic accidents, Intercity passenger transportation, transportation sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kara yoluyla yolcu taşımacılığı, son dönemlerde diğer ulaşım seçeneklerine göre dünyada olduğu gibi Türkiye'de en çok tercih ulaşım seçeneğidir. Kara yolu taşımacılığı yapmakta olan kurumların teknolojiden yararlanarak hizmetlerini modern hale getirmesi, altyapıda önemli iyileştirmeler yapmasıyla beraber kara yolu yolcu ve eşya taşımacılığı türü etkin bir biçimde kullanılır olmuştur.Çağımızda modern insanın gününün yaya ve sürücü olarak önemli bir bölümünü kapsamakta olan trafik; kuralları, içerdiği insan ilişkileri ve sonuçlarıyla da hayatımızı etkilemektedir. Trafik kazaları, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da ölümlere, geçici ve kalıcı sakatlıklara, iş gücü kaybı ve maddi hasarlara sebep olması ve milli gelir kaybına sebep olmasından dolayı önde gelen toplum problemlerinden biridir.Sürücü, yaya, yol ve araçlardan kaynaklanan faktörler trafik kazalarına etki eden temel faktörlerdir. Kusurlarına göre, bir sıralama yapmak gerektiğinde sürücü kusuru, yaya ve yol kusuru ile araç kusurları olarak belirtebiliriz. Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi insan ögesinden kaynaklı kusurlar trafik kazalarının en önemli nedeni olarak gösterilmektedir. Çalışmamızın temel amacı şehirlerarası otobüs şoförlerinin kazalarının irdelenmesi ve kazalara çözüm önerilerinin getirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışmamızda Özel sektör ve Kamu sektörü birlikte olmak üzere toplam 351 kişi ile çalışma için görüşülmüştür. Görüşme sorularına verilen cevaplar istatistik programı (SPSS) ile analiz edilmiştir. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlarına göre şehirlerarası yolcu taşımacılığında çalışan şoförlerin çalışma süreleri ile yıllık kaza sayıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan şoförlerin çalışma süreleri arasında da istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar araç sürücülerinin çalışma sürelerinin ve şartlarının olumsuzluğunun yıllık kaza sayısını etkilediğini göstermektedir. Bu olumsuz tablonun düzeltilmesi için daha fazla bilimsel çalışmalara ve kanuni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler; Trafik kazaları, Şehirlerarası yolcu taşımacılığı, ulaştırma sektörü
Özet (Çeviri)
Passenger transport by road, as in the world in recent years compared to other transportation options is the most preferred transportation option in Turkey. Road passenger and goods transportation type has been used effectively since the modernization of its services by utilizing technology and making significant improvements in infrastructure.In our age, the traffic that includes a significant part of the modern man's day as a pedestrian and driver; rules, human relationships and results in our lives are affected. Traffic accidents, such as in Turkey to the death in the world, temporary and permanent disability, loss of work force and to cause damage to property and due to the reason for the loss of national income is one of the leading social problems.Factors resulting from drivers, pedestrians, roads and vehicles are the main factors affecting traffic accidents. According to their defects, when we need to make a ranking, we can refer to vehicle defects such as driver defect, pedestrian and road fault. As can be seen from this order, defects due to human element are shown as the most important cause of traffic accidents. The main purpose of our study is to examine the accidents of intercity bus drivers and to offer solutions to accidents. For this purpose, a total of 351 people, including the private sector and the public sector, were interviewed for the study. The answers to the interview questions were analyzed with the statistical program (SPSS). According to the results obtained from our study, a significant relationship was found between the working hours of the drivers working in intercity passenger transportation and the number of annual accidents. In addition, a statistically significant relationship was found between the working hours of the drivers working in the private sector and public sector. These results indicate that the negligence of working hours and conditions of vehicle drivers affects the number of accidents per year. More scientific studies and legal regulations are needed to correct this negative picture.