Çocukluk çağında kronik öksürük nedeniyle başvuran hastaların tanı ve izlemi
Diagnosis and follow-up of patients with chronic cough in childhood
- Tez No: 536788
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NURAL KİPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatri, kronik öksürük, astım, primer siliyer diskinezi, kistik fibrozis, Pediatrics, chronic cough, asthma, primary ciliary dyskinesia, cystic fibrosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Öksürük, tüm dünyada çocukluk çağında en sık hastaneye başvuru sebeplerinden biridir. Altta yatan basit bir sebepten kaynaklanabileceği gibi, yaşamı tehdit eden ve erken tanı konulamadığı takdirde geri dönüşümsüz sonuçlar ortaya çıkarabilen önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Aileler ve hastalar için psikolojik hasar oluşturmakta, sağlık çalışanları için artmış iş yüküne yol açmaktadır. Öksürük nedeniyle hastane başvuruları, devletlerin sağlık harcamalarında önemli bir paya sahiptir. Çalışmamızda 1 Ekim 2015-30 Eylül 2017 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne kronik öksürük nedeniyle başvuran hastaların kliniği, tanı aşamaları, aldığı tanılar, izlem süreleri incelenmiştir. Çalışmada toplamda 62 hasta incelenmiştir. Hastaların ortalama yaşı 75,65±51,61 ay olarak bulunmuştur. Vakaların %55,3'ü erkek, %44,7'si kız cinsiyettedir. Hastaların %75,8'inin öksürük süresi 3 aydan uzundur. Başvuran hastaların %22,5'inin ebeveynleri arasında akraba evliliği, %20,9'unun ev içi tütün maruziyeti mevcuttur. En sık başvuru kasım ve aralık aylarında, en az başvuru temmuz ve ağustos aylarında olmuştur. Çalışmada en sık saptanan tanılar astım ve reaktif hava yolu hastalığı, primer siliyer diskinezi, kistik fibrozis, postenfeksiyöz öksürük olmuştur. Vakaların %79'u hastane içinde başka bölümlere konsülte edilmiştir. Astım hastaları 2-6 yaş arasında, primer siliyer diskinezi hastaları 6-12 yaş aralığında daha sık tanı almıştır. Hışıltılı çocukların %64,2'si astım tanısı almıştır. Islak öksürüğe sahip hastaların %41'i primer siliyer diskinezi tanısı almıştır. Yenidoğan tarama programı olmadan tanı alan KF hastalarının ortalama tanı yaşı 63 aydır. İzlemde eksitus olan hasta olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Cough is one of the most common causes of hospital admissions in childhood all over the world. This may be due to a simple underlying cause, and may be a sign of life-threatening diseases that can lead to irreversible consequences if not diagnosed early. It causes psychological damage for families and patients and leads to increased workload for health workers. Hospital applications due to cough have a significant share in the health expenditures of states. In our study, the clinic, diagnostic stages, diagnoses and follow-up periods of the patients who applied to our Pediatric Pulmonary Diseases Outpatient Clinic due to chronic cough between 1 October 2015 and 30 September 2017 were examined. A total of 62 patients were studied. The mean age of the patients was 75.65 ± 51.61 months. 55.3% of the cases were male and 44.7% were female. 75.8% of the patients had cough duration longer than 3 months. Among the applicants, 22.5% had consanguineous marriages and 20.9% had domestic tobacco exposure. The most frequent admission was in November and December, and the least was in July and August. The most frequent diagnoses were asthma and reactive airway disease, primary ciliary dyskinesia, cystic fibrosis and postinfectious cough. 79% of cases were consulted to other departments within the hospital. Patients with asthma were diagnosed more frequently between the ages of 2-6 and primary ciliary dyskinesia among the patients aged 6-12 years. 64.2% of wheezing children were diagnosed with asthma. 41% of patients with wet cough were diagnosed with primary ciliary dyskinesia. The mean age of diagnosis of CF patients diagnosed without newborn screening program is 63 months. No patient died in follow-up.