Prostat kanseri tanısında biparametrik prostat MR sonrası algısal hedefli prostat biyopsinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation the efficacy of cognitive-targeted prostate biopsy after biparametric prostate MRI in the diagnosis of prostate cancer
- Tez No: 536798
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ ÇUBUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, bpMR, PI-RADS v2, mpMR, prostat biyopsi, prostate cancer, bpMR, PI-RADSv2, mpMR, prostate biopsy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalıĢmadaki amacımız; prostat kanseri tanısında biparametrik prostat MR sonrasında yapılan TRUS eĢlikli algısal hedefli prostat biyopsinin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalıĢmada, klinik olarak prostat kanseri Ģüphesi (dijital rektal muayene (DRM) anormalliği veya prostat spesifik antijen (PSA) yüksekliği) mevcut ve transrektal ultrason (TRUS) eĢliğinde standart prostat biyopsisi (SB) ve hedefli prostat biyopsisi (HB) yapılan 31 olgu çalıĢma grubu, son 5 yıl içerisinde merkezimizde SB yapılan benzer demografik (yaĢ) verilere ve ortalama PSA değerine sahip rastgele seçilen 31 olgu ise kontrol grubu olarak çalıĢmaya dahil edildi. ÇalıĢma grubundaki olgulara ilk olarak biparametrik MR (bpMR) tetkiki yapıldı ve bpMR görüntüleri PI-RADS v2'ye göre değerlendirildi. Takibinde TRUS eĢliğinde SB ve buna ek bpMR tetkikinde PI-RADS kategori 3 ve üzeri olan lezyonlardan HB yapıldı. ÇalıĢma ve kontrol grubu olguların SB sonuçları ve çalıĢma grubu olguların SB ve HB'si sonuçları karĢılaĢtırıldı. Bulgular: 31 hastanın (ortalama yaĢ: 66 yıl, ortalama PSA seviyesi: 11.11 ng / mL) prostat kanseri (PCa) pozitiflik oranları SB için % 29 (n = 9) ve HB için% 48.4 (n = 15) (p 0,05) olup, SB sonucu negatif olan 4 hastaya (% 13.1) HB ile klinik anlamlı PCa tanısı konuldu . Sonuç: Prostat kanseri Ģüphesi olan erkeklerde, bpMR sonrası yapılan algısal hedefli biyopsi, prostat kanseri ve klinik anlamlı prostat kanseri saptama oranlarını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the efficacy of cognitive-targeted prostate biopsy after biparametric prostate MRI in the diagnosis of prostate cancer. Materials and Methods: This prospective study included 31 patients with informed consent who were clinic suspected of having PCa (an elevated prostate-specific antigen level or an abnormal digital rectal examination) and TRUS-guided standard prostate biopsy(SB) and cognitive targeted prostate biopsy (TB) were included in the study group and in the last 5 years, 31 randomly selected patients with similar demographic (age) and mean PSA values in our center were included in the study as control group. In the study group first biparametric MRI (bpMR) was performed. bpMR were evaluated according to PI-RADS v2. TRUS guided SB was performed all the patient and HB was performed who have PIRADS category 3 or greater lesion in the bpMRI. The SB results of the study and control groups were compared and SB and TB results of the study group were compared. Results: Among 31 patients (median age: 66 years; mean prostate specific antigen level:11.11 ng/mL), positivity rate for PCa was 29% (n = 9) for SB and 48.4% (n = 15) for TB (p0,05). Clinically significant PCa was diagnosed through TB in 4 patients (13.1%) with negative SB results. Conclusion: In men with suspected prostate cancer, for detection of prostate cancer, before biopsy bpMR evaluation and than cognitive targeted biopsy was better than standard biopsy.