Fovea capitis femorisin lokalizasyonunun ve diğer femur parametreleriyle olan ilişkisinin araştırılması
Investigation of the localization of fovea capitis femoris and its relationship with other femoral parameters
- Tez No: 536816
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ MALAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Femur, Fovea capitis femoris, Femur parameters, Localization, Type
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Fovea capitis femoris' in kalça eklemindeki pozisyonunda ve morfometrik yapısındaki değişikliklerin, displazi ve osteoartroz gelişimiyle ilişkili olduğu, femur kemiği ile ilgili morfometrik ölçümlerde, radyolojik muayenede, artroskopik işlemlerde ve cerrahi girişimlerde önemli bir landmark olduğu literatürlerde belirtilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda kuru femur kemikleri üzerinde fovea capitis femorisin morfometrik yapısı, femur başı üzerindeki lokalizasyonu ve diğer femur parametreleriyle olan ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuvarında bulunan 146 kuru femur kemiklerinden (sağ: 60 , sol: 86 ) yararlanıldı. Kaliper ve kemiklerin dijital görüntüleri üzerinden alınan ölçümlerden yararlanılarak fovea capitis femorisin morfometrik yapısı, femur başı üzerindeki lokalizasyonu ve şekil tiplerinin yüzde dağılımı ve diğer proksimal femur parametrelerinin ortalama ve standart sapmaları belirlendi. Yapılan istatistiksel analizle, sağ ve sol taraflar arasında fark olup olmadığı ve parametreler arasındaki korelasyon değerleri tespit edildi. Ölçülen parametrelerden bazılarının aritmetik ortalamalarında sağ ve sol taraflar arasında ve diğer literatürlerde belirtilen parametrelerle arasında fark vardı (p0.05). Sonuç olarak,“fovea capitis femoris”in morfometrik özelliklerinin ve bazı şekil tiplerinin bir çok femur parametresiyle etkileşim içerisinde olduğu anlaşılmıştır. Ancak tüm olgularda lokalizasyon tiplerinin femur parametreleriyle anlamlı bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Fovea capitis femoris' in lokalizasyon ve şekil tipleri arasında bir etkileşimin olmadığı tespit edilmiştir. Tez çalışmamızda elde ettiğimiz bulgularla ortopedik ve radyolojik uygulamalara, biyolojik ve antropolojik bilimlere (fiziksel antropoloji, etnoloji vb.) ve davranış bilimlerine (etoloji) katkıda bulunulduğu düşünülmüştür. Anahtar kelimeler; Femur, Fovea capitis femoris, Femur parametreleri, Lokalizasyon, Tip
Özet (Çeviri)
Fovea capitis femoris is an important landmark in the morphometric measurements related to the femur, radiological examination, arthroscopic procedures and surgical interventions. The changes in morphometric structure and the position in the hip joint of the fovea capitis femoris are associated to the development of dysplasia and osteoarthrosis. Therefore, we aimed to investigate the morphometric structure and the localization of fovea capitis femoris on the head of the femur and its relationship with the other femur parameters on the dry femora. In our study, 146 dry femora (right:60, left:86) were used in anatomy laboratories of the İzmir Katip Çelebi University and Ege University. Morphometric structure and localization of the fovea capitis femoris evaluated. The percentage distribution of the localization and the shape types calculated. The other proximal femur parameters were measured by using the either caliper or digital images. The statistical analysis was performed to determine the differences between the sides and the correlation values between the parameters. Statistical differences were observed between the sides of the some of the morphometric parameters (p 0.05). As a result, morphometric properties and some shape types of fovea capitis femoris were related with many femur parameters. However, it was observed that the localization types of fovea capitis femoris did not have a significant relationship with femur parameters in all cases. There was no relation between the localization and shape types of fovea capitis femoris. It has been considered that we have contributed to the orthopedic and radiological applications, biological and anthropological sciences (physical anthropology, ethnology, etc.), and behavioral sciences (ethology) with the findings obtained in our thesis study.