Konya merinosu ve Güney Karaman koyun ırklarının ön bacak kemikleri ve üzerinde karşılaştırmalı anatomik incelemeleri
Comparative anatomical studies on the forelimb bones of Konya Merino and Southern Karaman sheep breeds
- Tez No: 1008018
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Konya Merinosu, Güney Karaman, Ossa membri thoracici, Konya Merino, Güney Karaman, Ossa membri thoracici
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Anatomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Konya Merinosu ve Güney Karaman koyun ırklarının ön ekstremite iskeletini oluşturan kemiklerin anatomik yapısını ortaya çıkarmak ve her iki türün ön bacak kemiklerini karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Deney Hayvanları Ünitesi Birimi'nden temin edilen altı adet Konya Merinosu ve altı adet Güney Karaman koyunu kullanıldı. Koyunlardan elde edilen ön bacak kemikleri, maserasyon tekniği ile diseksiyon işlemine tabi tutuldu. Makroanatomik değerlendirme sonrasında kemikler görüntülendi. Bulgular: Konya Merinosu ve Güney Karaman Koyun ırklarının ön bacak kemiklerinin, proksimal'den distal'e doğru scapula, humerus, radius, ulna, ossa carpi, ossa metacarpalia ve ossa digitorum manus'tan meydana geldiği tespit edildi. Her iki koyun ırkında da scapula üzerinde dorsalde margo dorsalis, cranialde iki koyun ırkında da kenarı keskin olan margo cranialis ve kenar kısmı kalın olan margo caudalis olmak üzere üç kenar görüldü. Humerus'un üst ucunda bulunan caput humeri, Güney Karaman ırkında Konya Merinos ırkına göre daha büyük olup daha şişkince olduğu görüldü. Ön kol kemikleri iki uzun kemikten oluşur; medialde olan kemik radius, lateralde olan kemik ulna'dır. Her iki koyun ırkında da radius'un üst kısmı geniş olup caput radi üst kısımda bulunan fovea capitis radi aynı çukurluktadır. Üst kısımda bulunan tuber olecrani, Güney Karaman koyununda Konya Merinos ırkına göre daha sivri uçludur. Her iki koyun ırkında kaydadeğer ossa carpi farklılıkları saptanmadı. Her iki koyun ırkında da üç adet metacarpus olduğu saptandı. Ossa digitorum manus'un her iki koyun ırkında da phalanxlardan oluştuğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada, Konya Merinosu ve Güney Karaman ırkları farklı koyunların ön bacak kemiklerinin karşılaştırılmasında, makroanatomik yapıların önemli ölçüde benzer olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to reveal the structure of the bones forming the skeleton of the forelimb and to reveal comparisons on the bones of the forelimb in Konya Merino and Southern Karaman sheep breeds. Material and Method: In the study, six Konya Merino and six Güney Karaman sheep taken from Konya Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute, Experimental Animals Unit Unit were used. Front legs taken from sheep were dissected using maceration techniques. Photographs of the bones were taken after they were examined macroanatomically. Results: It was determined that the foreleg bones of Konya Merino and Southern Karaman sheep breed were composed of scapula, humerus, radius, ulna, ossa carpi, ossa metacarpalia and ossa digitorum manus from proximal to distal. In both sheep breeds, 3 margins were seen on the scapula: margo dorsalis dorsally, margo cranialis with a sharp edge and margo caudalis with a thick edge in both sheep breeds on the cranial side. The caput humerus at the upper end of the humerus was larger and more swollen in the Southern Karaman breed than in the Konya Merino breed. The forearm bones consist of two long bones; The medial bone is the radius, and the lateral bone is the ulna. In both sheep breeds, the upper part of the radius is wide and the fovea capitis radi located in the upper part of the caput radi is in the same depression. The olecranon tuber olecrani in the upper part is more pointed in South Karaman sheep than in Konya Merino breed. No significant ossa carpi differences were detected in either sheep breed. It was determined that there were three metacarpus in both sheep breeds. Ossa digitorum manus consisted of phalanxes in both sheep breeds. Conclusion: In this study, the macroanatomical structures of the findings obtained in the comparison of the forelimb bones of Konya Merino and Southern Karaman sheep were found to be largely similar.