Femur üzerindeki anatomik yapıların morfometrik olarak incelenmesi
Morphometric evaluation of anatomical structures on the femur
  1. Tez No: 779095
  2. Yazar: BAHADIR ARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE AL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, Femur parametreleri, Fovea capitis femoris, Femur, Femur parameters, Fovea capitis femoris
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
FEMUR ÜZERİNDEKİ ANATOMİK YAPILARIN MORFOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Bahadır ARI Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2023 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Özge AL ÖZET Femur proksimalde kalça eklemine distalde ise diz eklemine katılması nedeniyle alt ekstremitenin hareketlerinde ve gövdeden alt ekstremiteye yük aktarımında önemli rol oynar. Kalça veya dizde dejeneratif ve inflamatuar hastalıklara sahip bireylere konservatif yaklaşımların yetersiz kaldığı durumlarda artroplastiler önerilmektedir. Fakat femur morfolojisi ve morfometrisi cinsiyete, yaşa ve ırka göre farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle en uygun protezi üretmek için popülasyona özgü verilere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada kalça ve diz artroplasti uygulamalarında eklem ve protez arasında uyumun sağlanmasına yönelik femurun proksimal ve distal morfometrik ve morfolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmamız, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda bulunan 102 kuru femur (45 sağ ve 57 sol) üzerinde gerçekleştirildi. 12'si proksimal femurda, 6'sı distal femurda olmak üzere toplamda 18 morfometrik ölçüm kaliper kullanılarak ölçüldü. İnklinasyon açısı, Alsberg açısı, deklinasyon açısı, caput femoris ve fovea capitis femoris yüzey alanı parametreleri kemiklerin dijital parametreleri üzerinden ImageJ kullanılarak ölçüldü. Fovea capitis femoris'in morfolojik tiplendirilmesi yapıldı. İnklinasyon açısı, deklinasyon açısı, fovea capitis femoris transvers uzunluğu ve fovea capitis femoris yüzey alanı değerleri sağ ve sol tarafları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık not edildi (p = 0.042, p = 0.001, p < 0.001, p = 0.020, sırasıyla). Elde edilen femur parametre değerlerinin, hastaya uygulanacak protezin üretiminde ve kalça veya dize uygulanacak implantın geometrik boyutlarının belirlenmesinde ve antropometrik çalışmalar için literatüre katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
MORPHOMETRIC EVALUATION OF ANATOMICAL STRUCTURES ON THE FEMUR Bahadır ARI Erciyes University, Graduate School of Healthy Sciences Department of Anatomy M.Sc. Thesis, January 2023 Supervisor: Asst. Prof. Özge AL ABSTRACT Because the femur joins the hip joint proximally and the knee joint distally, it plays an essential role in lower-extremity movements and load transfer from the trunk to the lower extremity. Arthroplasty is recommended for individuals with degenerative and inflammatory diseases of the hip or knee when conservative approaches are insufficient. However, femur morphology and morphometry demonstrate differences according to gender, age, and race. Therefore, population-specific data are needed to produce the most appropriate prosthesis. This study aims to evaluate the proximal and distal morphometric and morphological features of the femur to provide consistency between the joint and prosthesis in hip and knee arthroplasty surgery. Our study was used in 102 dry femurs (45 right and 57 left) from Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Anatomy. A total of 18 morphometric measurements, 12 in the proximal femur and 6 in the distal femur, were measured using a caliper. Neck Shaft Angle, Alsberg angle, Femoral Torsion Angle, caput femoris, and fovea capitis femoris surface area parameters were measured using ImageJ over digital images of the bones. Morphological typing of fovea capitis femoris was performed. Statistically significant differences were noted between the right and left sides of the inclination angle, declination angle, fovea capitis femoris transverse length, and fovea capitis femoris surface area values (p = 0.042, p = 0.001, p < 0.001, p = 0.020, respectively). We believe that the obtained femur parameter values will create a database for the production of the prosthesis to be applied to the patient, the determination of the geometric dimensions of the implant to be applied to the hip or knee, and for anthropological studies.