Asiklovir ve pensiklovirin rekürrent herpes labialisin semptomatik tedavisi üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of acyclovir and penciclovir on the symptomatic therapy of recurrent herpes labialis
  1. Tez No: 536823
  2. Yazar: MUSTAFA CAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rekürent Herpes Labialis, Herpes Simpleks, HSV, Asiklovir, Pensiklovir, Recurrent Herpes Labialis, Herpes Simplex, HSV, Acyclovir, Penciclovir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Rekürrent herpes labialis, herpes simpleks virüs-1 (HSV-1) enfeksiyonlarının en çok görülenidir. Özellikle stresli dönemlerde ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkan rekürrent herpes labialis; lezyon yerinde ağrı, kaşıntı, yanma, şişlik gibi rahatsızlıklara yol açar. Rekürrent herpes labialisin semptomatik tedavisinde genellikle topikal antiviral ilaçlar kullanılır. Bu çalışma asiklovir ve pensiklovir isimli iki farklı topikal ilacın rekürrent herpes labialisin semptomatik tedavisi üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmaya 70 hasta dahil edilerek hastalar eşit sayıda 2 gruba ayrıldı. Bir gruptaki hastalara topikal asiklovir tedavisi uygulanırken, diğer gruba topikal pensiklovir tedavisi uygulandı. Lezyonların kabuklanma ve kabuk kaybetme (iyileşme) süreleri kaydedildi. Hastaların 1. 3. 5. 7. ve 10. günlerdeki kontrollerinde ağrı, kaşıntı, yanma, gibi semptomları takip edildi ve elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Ayrıca depresyon, anksiyete ve stres ölçeği (DASS-21) kullanılarak hastaların duygu durumları değerlendirildi. Lezyonların kabuklanma ve kabuk kaybetme süreleriyle ilgili iki ilaç arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Kullanılan araştırma ilacı göz önüne alındığında kontrol seanslarında kaşıntı, yanma, semptomlarıyla ilgili anlamlı bir fark görülmedi. 1. günde ağrı skorları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, 3. gün kontrolünde asiklovir grubu ve pensiklovir grubu arasında anlamlı farklılık görülmüştür. DASS-21 ölçeği sonuçlarına göre hastaların, depresyon yönünden %62,8'i, anksiyete yönünden %34,2'si, stres yönünden %39,9'u orta ve üzeri şiddette bulgu vermiştir.
Özet (Çeviri)
Recurrent herpes labialis is the most common herpes simplex virus-1 (HSV-1) infection. Recurrent herpes labialis, especially during stressful periods and weakened immune system; lesion at the site of pain, itching, burning, swelling causes such disorders. Topical antiviral drugs are usually used in the symptomatic treatment of recurrent herpes labialis. This study was carried out to compare the efficacy of two different topical drugs, acyclovir and penciclovir, on symptomatic treatment of recurrent herpes labialis. 70 patients were included in the study and the patients were divided into two groups in equal numbers. Topical acyclovir treatment was applied to the patients in one group and topical penciclovir treatment was applied to the other group. Crusting and crust loss of the lesions were recorded. Symptoms such as pain, itching and burning were monitored on the 1st, 3rd, 5th, 7th and 10th days of the patients and the data were evaluated statistically. In addition, depression, anxiety and stress scale (DASS-21) were used to evaluate the patient's mood. There was no statistically significant difference between the two drugs related to the crusting and crusting time of the lesions. Considering the research drug used, there was no significant difference in itching, burning symptoms in the control sessions. On day 1, there was no significant difference between pain scores and on day 3, there was significantly less pain in the acyclovir group. According to the results of the DASS-21 scale, 62.8% of the patients had depression, 34.2% in terms of anxiety, and 39.9% in terms of stress showed moderate to severe symptoms.