Pubertal androjenlerin adölesan erkeklerde beyin lateralizasyonu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of pubertal androgens on brain lateralization in adolescent men
  1. Tez No: 536831
  2. Yazar: PINAR ÇAVRAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pubertal androjenler, el dominansı, göz dominansı, parmak uzunluk oranları ve dikotik dinleme, pubertal androgens, hand dominance, eye dominance, finger length ratios and dichotic listening
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Beynin sağ ve sol hemisferleri arasındaki anatomik ve işlevsel farklılaşmalara işaret eden hemisferik asimetri kavramı, yüzyıllardır hayli merak uyandıran ve üzerinde çok çeşitli araştırmalar yapılan önemli bir konudur. Hemisferlere dair davranışsal ve bilişsel özelleşmeler hakkında bugün pek çok bilgiye sahip olsak da, yapılan her bir çalışma bu alanla ilgili daha detaylı ve yeni sonuçlar sunabilmektedir. Prenatal testesteron seviyesinin beyin lateralizasyonuna olan etkisi bu kadar ortaya konulmuşken, son birkaç yıldır yapılan gözlemsel çalışmalarda prenatal testesteron düzeyi ile pubertal testesteron ilişkilendirilmiştir. Bu durumda pubertal testesteron seviyesinin de lateralizasyona etkisi olabileceği merak uyandırmıştır. Fakat pubertal testosteron seviyesinin beyin lateralizasyonuna olan etkisiyle ilgili ise az sayıda ve fikir birliği bulunmayan farklı sonuçlar bulunmaktadır. Bu çalışmaylapubertal testosteronun beyin lateralizasyonuna etkisini göstermeyi amaç edindik.
Özet (Çeviri)
The concept of hemispheric asymmetry, which points to anatomical and functional differences between the right and left hemispheres of the brain, has been an important subject which has been highly interesting for many centuries and has been conducted with a wide variety of studies. Although we have a lot of information about the behavioral and cognitive specializations of hemispheres today, each study can provide more detailed and new results in this area. While the effect of prenatal testosterone level on brain lateralization has been demonstrated so far, in the observational studies performed over the last few years, prenatal testosterone level and pubertal testosterone have been associated. In this case, the level of pubertal testosterone may have an effect on lateralization. However, there are few conclusions about the effect of pubertal testosterone level on brain lateralization. We aimed to demonstrate the effect of pubertal testosterone on brain lateralization.