Hematolojik malignitesi olan hastalarda hepatit B virüsünün davranışı
Patients with hematological malignancy behavior of hepatitis B virus
  1. Tez No: 536830
  2. Yazar: HATİCE TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH MÜNCİ YAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: HBV, reaktivasyon, immünosupresyon, tenofovir, entekavir, lamivudin, hemaotolojik maligniteler, HBV, reactivation, immunosuppression, tenofovir, entecavir, lamivudine, hematological malignancies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: İmmünosüpresif tedavilerin kullanılmasıyla artan Hepatit B Virüsü (HBV) reaktivasyonu, en çok hematolojik maligniteli hastalarda karşımıza çıkmaktadır. Reaktivasyon oranları hastaların almış oldukları tedaviler ve viral belirteçler ile yakın ilişkilidir. Bu çalışmada merkezimizde, hematolojik maliniteler nedeniyle kemoterapi ve/veya monoklonal antikor tedavisi uygulanmış olup HBV riski taşıyan hastaların kemoterapi protokolleri, uygulanan antiviral profilaksi çeşitleri, ne kadarına antiviral profilaksi verildiği, proflaksi verilenler ile verilmeyenler arasında, başlangıç viral serolojilerine, tanılarına, aldıkları kemoterapi rejimleri ve sürelerine, aldıkları antiviral çeşidi ile sürelerine ve tedavi uyumlarına göre reaktivasyon riski açısından farklılık olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Metod: Çalışmaya Gazi Üniversitesi Erişkin Hematoloji Bilim Dalı' na 2010 ocak ve 2017 aralık arasında başvuran 18 yaş üstü, HBsAg ve/veya anti-HBc total pozitif olan malign hematolojik tanılı immünsupresif/sitotoksik tedavi planlanmış hastalar dahil edilmiştir. Hastaların cinsiyeti, yaşı, tanıları, almış oldukları tedaviler ve antiviraller, tedavi süreleri, HBsAg, anti-HBs, anti-HBc, HBeAg, anti-HBe, HBV DNA düzeyleri ve HBV reaktivasyonunu etkileyen durumlar geriye dönük incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 83 hastanın 25'i (%30) HBsAg pozitif, 58'i (%70) HBsAg negatif idi. Hastaların tümünde anti-HBc pozitif idi. Hastaların %13.3'ü çok yüksek risk, %49.4'ü orta risk, %37.3'ü ise çok düşük risk grubundaydı. En fazla viii saptanan tanı Non-Hodgkin Lenfoma (NHL) (%34.9) idi. Rituksimab kullanım oranı %45.2 idi. Hastaların %35'ine profilaktik antiviral verilmişti. Hastaların %24.1'inde HBV reaktivasyonu gözlendi. HBs Ag pozitif hastalarda reaktivasyon oranı (%40), HBsAg negatif hastalara (%17) göre daha yüksek saptandı. Anti HBs pozitif hastalarda gözlenen reaktivasyon oranı (%10), Anti HBs negatif hastalara göre (%37) daha düşük saptandı. Profilaktik olarak lamivudin verilen hastaların %46'sında reaktivasyon gözlenirken entekavir ve tenofovir verilen hastaların hiçbirinde reaktivasyon gözlenmedi. Tenofovir alan hastalardan 2'sinde antiviral kesildikten sonra reaktivasyon yaşandı. Reaktivasyon görülen ve görülmeyen hastalarda hem rituksimab hem de kemoterapinin ortanca kullanım süresi (6 aya 6 ay) benzerdi. Sonuç: HBsAg pozitif hastalarda reaktivasyon daha yüksek oranda saptanmıştır. Anti HBs pozitif hastalarda reaktivasyonun düşük oranda görülmesi anti-HBs'nin reaktivasyonu önlemedeki önemini göstermiştir. Tenofovir ve entekavirin reaktivasyonu önlemede lamivudine göre daha etkin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Increased HBV reactivation with the use of immunosuppressive therapies, is most frequently observed in patients with hematological malignancy. This study included patients who had a risk of hepatitis B reactivation and who underwent chemotherapy and / or monoclonal antibody treatment due to hematological malignancies. The aim of this study was to determine the effect of the chemotherapy protocols, the type and duration of antiviral prophylaxis given and on the reactivation of HBV Methods: The study included HBV infected patients with hematological malignancies who went under on immunosuppressive and sitotoxic treatment. The sex, age, diagnosis, treatment protocols, antivirals, treatment duration, HBsAg, AntiHBs, AntiHBc, HBeAg, AntiHBe, HBV DNA levels and the conditions effecting HBV reactivation were retrospectively evaluated. Results: Of the 83 patients included in the study,patient (30%) were HBsAg positive and (70%) were HBsAg negative. Anti-HBc was positive in all patients. (13.3%) of the patients were in very high risk, (49.4%) were in moderate risk and 37.3% had very low risk group. The most common diagnosis was NHL (34.9%). the rate of rituximab use rate (45.2%). HBV reactivation was observed in 24.1% of the patients. The reactivation rate was higher in HBs-Ag positive patients (40%) than HbsAg negative patients (17%) and the reaktivation rate was found to be lower in anti-HBs positive patients (10%) than anti-HBs negative patients (37%). The rate of reactivation was under lamivudine and tenofovir was %46 and %16 respectively. Conclusion: Reactivation was higher in HbsAg positive patients. Which indicates the protective role of anti HBs in preventing reactivation. Tenofovir and entekavir was superior to lamivudine and of preventing reactivation.