Kronik ürtikerde metabolik sendrom prevalansı ve framingham risk skoruna göre koroner arter hastalığı gelişme riskinin ve hastalık şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The prevalence of metabolic syndrome and the risk of coronary artery disease development in chronic spontaneous urticaria assessed by the framingham risk score and their relationship with disease severity
- Tez No: 536841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EMEK KOCATÜRK GÖNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: metabolik sendrom, framingham risk skoru, kronik spontan ürtiker, inflamasyon, metabolic syndrome, framingham risk score, chronic spontaneous urticaria, inflammation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç:Kronik spontan ürtiker (KSÜ) tüm toplumlarda sık görülen, etyolojisinde ilaç, enfeksiyon, fiziksel uyaranlar, stres ve otoimmünite gibi faktörlerin rol oynadığı düşük dereceli sistemik inflamasyonla seyreden selim bir dermatozdur. Son zamanlarda KSÜ'de metabolik sendrom(MetS) sıklığının arttığı bildirilmiştir. Ayrıca obezite ve hipertansiyon (HT) ile ilişkili olduğu ve daha önceden hiperlipidemi tanısı almanın ürtikere yatkınlığı artırdığı saptanmıştır. Çalışmamızda KSÜ'lühastalarda MetSprevalansı ile Framingham Risk Skoru'na (FRS) göre kalp hastalığı geliştirme olasılığını araştırdık Gereç ve Yöntem:Çalışmaya KSÜ tanısı konulan 80 hasta ile dışlama kriterlerini sağlayan 40 kontrol grubu alındı. KSÜ hastaları tedaviye yanıtlarına göre antihistamin (AH) duyarlı ve AH dirençli olarak 2 eşit gruba ayrıldı. Tüm gönüllüler poliklinikte 10 dakika dinlendikten sonra tansiyonları alındı, bel çevreleri mezura yardımı ile ölçüldü. MetS varlığı ve FRS' ye göre kardiovasküler risk oranını hesaplamak üzere total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), trigliserid ve açlık kan şekeri için venöz kan örneği alındı. Diyabetes Mellitus (DM) varlığı, sigara içiciliği, demografik özellikler, yaş-cinsiyet, hastalık süresi, almakta olduğu tedaviler, varsa otolog serum testi (OST) sonucu, C-reaktif pretein (CRP) düzeyleri, anti-tiroid peroksidaz (anti-TPO), anti-tiroglobulin (anti-TG), total IgE düzeyleri ve anjioödem varlığı kaydedildi. KSÜ hastalarına başvuru anında Ürtiker Kontrol Testi (ÜKT) ve Kronik Ürtiker Yaşam Kalitesi Anketi (KÜYKA) yapıldı. Elde edilen verilerle gruplar arasında ve KSÜ hastaları ile kontrol grubu arasında MetS prevalansını ve FRS' ye göre kalp hastalığı geliştirme riskini araştırdık. Bulgular:Hasta grubunda (AH dirençli ve duyarlı) MetS daha sık olarak saptanmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. MetS'si olan grupta MetS'si olmayan gruba göre HT görülme oranı daha yüksek saptandı (p:0.045). Hasta grubunda kontrol grubuna göre ortalama FRS değerleri daha yüksek ve sigara içme oranı ise daha düşük saptandı ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı saptandı (sırasıyla p:0.004, p:0.044). Hasta ve kontrol grupları arasında HDL, total kolesterol, trigliserid, bel çevresi ve glukoz değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05).AH dirençli grupta hastalık süresi değerleri ve anti-TG değerlerinde anlamlı yükseklik oranı AH duyarlı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (sırasıyla p:0.008, p:0.042). AH dirençli grupta MetS görülme oranı, ortalama FRS değerleri ile ortalama trigliserid düzeyleri AH duyarlı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (sırasıyla p:0.011, p:0.004, p:0.003).AH dirençli ve AH duyarlı gruplar arasında HDL, total kolesterol, bel çevresi ve glukoz değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Sonuç:Çalışmamızın sonuçlarına göre KSÜ uzun sürdüğünde sistemik inflamatuar yanıt oluşturmakta ve minimal persistan inflamasyon MetS ve sonradan gelişecek kardiovasküler hastalıklara (KVH) yatkınlık oluşturmaktadır. MetS özellikle OST negatif, anjioödemin eşlik etmediği ve CRP'si yüksek hastalarda daha sık görülmekte ve HT, MetS'li hastalarda beklenildiği üzere daha fazla izlenmektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlardan yola çıkarak, KSÜ'nün kontrol altında tutulması ve şiddetli seyretmesi önlendiğinde MetS ve hiperlipidemi, HT ve obezite gibi MetS komponentlerinin gelişimi engellenebilir ve kalp hastalıklarının ortaya çıkma riski azaltılabilir. Özellikle şiddetli ve uzun süreli KSÜ hastaları MetS yönünden incelenmeli, gerekli tahliller istenmelidir ve kardiovasküler hastalık riskleri varsa elimine edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic Spontaneous Urticaria (CSU) is a benign dermatosis that occurs frequently all around the world, with a low-grade systemic inflammation in which the factors such as drugs, infection, physical stimuli, stress and autoimmunity play a role. Recently, it has been reported that the incidence of metabolic syndrome is increased in CSU. It has been suggested that CSU ise associated with obesity and hypertension and being previously diagnosed with hyperlipidemia increases susceptibility to urticaria. In our study, we investigated the prevalance of Metabolic Syndrome (MetS) and the probability of developing heart disease with Framingham Risk Score (FRS) in patients with CSU. Material and Methods: The study included 80 patients diagnosed with CSU and 40 control groups that met exclusion criteria. CSU patients were divided into antihistamine (AH) sensitive and refractory groups. All volunteers rested for 10 minutes at the outpatient clinic before their blood pressure was measured and the waist circumference was measured with the help of a tape measure. Venous blood samples were collected for total cholesterol, HDL, triglyceride and fasting blood glucose to calculate the risk of cardiovascular disease according to the presence of MetS and FRS. The presence of diabetes mellitus (DM), smoking, demographic characteristics, age, sex, duration of the disease, treatment, ASST, CRP levels, anti-TPO, anti-TG, total IgE levels and existence of angioedema were recorded. At the time of presentation, urticaria control test (UCT) and Chronic Urticaria Quality of Life Questionnaire (CUQLQ) were performed in CSU patients. We investigated the the prevalence of MetS and the risk of heart disease development with FRS between the AH refractory and sensitive patients and between the patients and the control group. Results: Although MetS was more frequent in the patient group (AH refractory and sensitive), this difference was not statistically significant. The incidence of hypertension was higher in the MetS group than the non-MetS group (p: 0.045). In the patient group, the mean FRS values were higher and the smoking rate was lower than the control group and this difference was statistically significant (p: 0.004, p: 0.044, respectively). There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of HDL, total cholesterol, triglyceride, waist circumference and glucose (p> 0.05). The mean duration of disease and antithyroglobulin levels were significantly higher in the AH refractory group than the AH sensitive group (p: 0.008, p: 0.042, respectively). In AH refractory group, the mean incidence of MetS, mean FRS values and mean triglyceride levels were found to be significantly higher than the AHsensitive group (p: 0.011, p: 0.004, p: 0.003, respectively). There was no statistically significant difference between AH refractory and AH sensitive groups in terms of HDL, total cholesterol, waist circumference and glucose (p> 0.05). Conclusion: The incidence of MetS was found to be higher in patients with CSU than the control group but it was not statistically significant.We may link this to the small sample size. Based on the results of our study, when CSU lasts long, the occurence of systemic inflammatory response and the minimal persistent inflammation makes susceptibility to MetS and cardiovascular diseases may happen consequently. MetS is more commonly seen in patients with ASST negative, non-angioedema-associated and high CRP levels, and HT accompanies, as expected, with MetS. Based on the results obtained in our study, the control of CSU and the prevention of severe progression can prevent the development of MetS and MetS components such as hyperlipidemia, HT and obesity, and reduce the risk of developing cardiac diseases. Particularly severe and long-term CSU patients should be examined for MetS, the necessary analyzes should be performed and if there are any risks of cardiovascular disease, they should be eliminated.