İlkokul 3. ve 4. sınıf kaynaştırma öğrencileri hakkında akran görüşleri: Bir olgubilim çalışması
Peer opinions about inclusion primary students in 3rd and 4th grade: A phenomenographic study
- Tez No: 536864
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARIÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran görüşü, kaynaştırma eğitimi, kaynaştırma öğrencisi, olgubilim, özel eğitim, Inclusion of students, inclusion training, peer opinion, phenomenology, special education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda özel eğitim ve kaynaştırma alanındaki çalışmalar hız kazanmıştır. Ancak alanyazındaki çalışmalara bakıldığında kaynaştırma uygulamaları hakkında akran görüşü alınanların sayıca yetersiz olduğu gözlenmiştir. İlkokul, kaynaştırmanın uygulanması açısından kritik dönemlerden biridir. Bu nedenle bu çalışma yasalarla çerçevesi çizilen kaynaştırma uygulamasının sınıf içi atmosferini normal gelişim gösteren öğrencilerin gözünden göstermeyi hedeflemektedir. Bu araştırma, İstanbul ilinin Esenyurt ilçesinde bulunan bir ilkokulun 3. ve 4. sınıfında eğitim gören kaynaştırma öğrencilerinin sınıf içi davranışları, sorunları, öğrenme ortamları hakkında akran görüşleri almak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma niteliksel araştırma deseni ile desenlenmiştir. Araştırmada olgubilim (fenomenolojik) araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinin Esenyurt ilçesinde öğrenim gören ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla 11 soru hazırlanmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Veriler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda zihinsel yetersizliği olan öğrencinin kaynaştırıldığı sınıftaki akranlarının öğrenci hakkında olumsuz düşüncelere sahip olduğu, kaynaştırma öğrencisinin tahtaya kalkma, ses çıkarma, arkadaşlarının eşyalarını izinsiz alma gibi problem davranışlar gösterdiğini ve akranlarının bu sorunların çözümü için en uygun seçenek olarak kaynaştırma öğrencisi olan arkadaşlarının ayrı eğitim alması gerektiğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Sınıflarında ortopedik yetersizliği olan kaynaştırma öğrencisinin akranları ise arkadaşlarından herhangi bir rahatsızlık duymadıklarını ona yardım ederek kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Araştırma göstermiştir ki kaynaştırma öğrencisinin yetersizliği akran görüşlerini önemli ölçüde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, studies in the field of special education and inclusion have gained pace. However, when we look at literature studies, it has been observed that the number of peer opinions about inclusion is insufficient. Primary education is one of the critical periods for the implementation of inclusion. For this reason, this study aims to show the classroom atmosphere of inclusion implementation determined by the law in the eyes of students with normal development. This research was carried out in order to get peer opinions about classroom behaviors, problems, learning environments of inclusion students in 3rd and 4th grade of a primary school located in Esenyurt district of Istanbul. The research was conducted by using qualitative research method. The study group of the study is composed of 3rd and 4th grade students in the primary school in Esenyurt province of Istanbul. In order to determine the opinions of the students, 11 questions were prepared. Semi-structured interviewing technique was used for collecting the data. The data were analyzed by content analysis. As a result of the research, it has been found that peers in the class to which a student with intellectual disabilities is fused have negative thoughts about the student. They said that the inclusion student showed problem behaviors such as standing up, making noise, and taking his friends' belongings without permission. Students with normal development have reached the conclusion that these students who are inclusion students think that they should receive separate education. The peers of the student with ortopedical disabilities said that their friends did not disturb themselves. By helping him, they said they felt better. Research has shown that the insufficiency of the inclusion student significantly affects the peer perspective.