4. sınıf öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation on the environmental guidelines of primary school 4th grade students
- Tez No: 536865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, çevre eğitimi, çevre bilgisi, çevresel tutum, Environment, environment education, environmental knowledge, environmental attitude
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, Kütahya il merkezinde öğrenim gören ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kütahya il merkezinde bulunan ilkokulların 4. sınıflarında öğrenim görmekte olan 1904 öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanmasında İlköğretim Öğrencileri Çevre Tutum Ölçeği (İÇTÖ) kullanılmıştır. Ölçek 34 maddeden oluşan likert tipte olup“Katılıyorum”,“Katılmıyorum”,“Kararsızım”şeklinde derecelendirilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, gruplar arası ikili karşılaştırmalar için Mann Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ulaşılan sonuçlar şunlardır: • İlkokul öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. • Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre çevreye yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu bulunmuştur. • Öğrencilerin akademik başarıları arttıkça çevreye yönelik tutum puanlarının arttığı bulunmuştur. • İl merkezinde yaşayan öğrencilerin köyde yaşayan öğrencilere göre çevreye yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir. • Öğrencilerin evlerinde havyan besleme durumları ile çevreye yönelik tutum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. • Öğrencilerin evin bahçesi olması durumu değişkeni ile çevreye yönelik tutum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. • Öğrencilerin babalarının eğitim düzeyi ile çevreye yönelik tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. • Öğrencilerin annelerinin eğitim düzeyi ile çevreye yönelik tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. • Orta ve yüksek düzeyde aile geliri olan öğrencilerin düşük düzeyde aile geliri olan öğrencilere göre daha olumlu çevre tutumlarına sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes of the fourth grade students studying in Kütahya towards the environment. Survey model was used in this research. The sampling of this study is composed of 1904 students from the fourth grade of primary schools in the central district of Kütahya. In order to collect the data, Environmental Attitude Scale for Elementary Students was used. The scale was a likert type consisting of 34 items and was graded as“I agree”,“I disagree”,“I am not sure”. In the analysis of data frequency, percentage, arithmetic mean, Mann Whitney U Test was usedto compare two sample meansand Kruskal Wallis test was used to compare multiple groups. The results of the analyzes are as follows: It was found that primary school students attitudes towards environment were high. It was found that female students had more positive attitudes towards the environment than male students. It was found that the attitude points of the students towards the environment were increased as the academic achievement of the students were increased. It was determined that the students living in the city center had more positive attitudes towards the environment than the students living in the village. It was determined that there was no significant relationship between feeding animal in students homes and attitude towards the environment. No significant relationship was found between the attitude level of the students having garden at home and the attitude towards the environment. There was no statiscally signicifant relationship between the education level of the students fathers and attitude points towards the environment. There was no statiscally significant relationship between the education level of the students mothers and attitude points towards the environment. It was found that the students with moderate and high leves of family income had more positive environmental attitudes thant the students with low family income.