Öğretmen, yönetici ve müfettişlerin okul müdürlerinin muhakkiklik görevlerine ilişkin görüşleri
Opinions of the teachers, administrators and inspectors about investigation task of school managers
  1. Tez No: 536885
  2. Yazar: HAKAN DÜZTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KAYIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnceleme, soruşturma, muhakkik (soruşturmacı), Analysis, inspection, inspector, question, supervisor, investigation, investigator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, öğretmen, yönetici ve müfettişlerin okul müdürlerinin muhakkik görevlerine ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2018 yılları arasında Antalya İli Aksu İlçesi'ndeki muhakkik görevi olan okul müdürleri, Antalya İlinde görev yapan maarif müfettişleri, Antalya İli Aksu İlçesi muhakkik soruşturması geçiren öğretmenlerden oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yapılan nitel çalışmada ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerde ses kayıtları yapılmış, elde edilen verilere betimsel analiz ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma seçilen konu alanında kişisel deneyimim olması, geniş ve seçici bir çalışma grubu ile yürütülmesi muhakkiklik görevi olan okul müdürlerinin sorunlarına yasal açıdan, işleyiş bakımından ve ekonomik olarak çözüm önerileri ortaya koyması açısından önemlidir. Araştırma verilerine göre katılımcılar-iletişimin çok kolay olduğunu bu zamanda eğitim sürecindeki sorunların karşılıklı, birebir çözümüne geçmeden şikâyet unsuru olduğunu ve bu nedenle okullarda soruşturmaların çok yoğun olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmada eğitim sürecindeki sorunları çözmek için soruşturmacı olarak görevlendirilen okul müdürlerinin de aldıkları eğitimin nitelik ve nicelik olarak, soruşturma gibi özel ve ehemmiyetli bir alanda yeterli olmadığı belirtilmiştir. Katılımcılara göre, muhakkiklik görevi olan okul müdürleri yasal, ekonomik, güvenlik, psikolojik ve sosyolojik açısından sorunlar yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the opinions of teachers, administrators, inspectors about the investigation tasks of the school managers. In this study, qualitative method was employed to gather the data. Focus group of the study involves school managers charged with investigation tasks in Aksu district, Antalya; education inspectors in Antalya; teachers who have been investigated in Aksu district, Antalya in 2017-2018 academic year. Semi-structured interview form was used to gather the data of the study. In this qualitative study, a tape recorder was used. Interviews were recorded, and the collected data was analyzed through descriptive content analysis method. The study is significant in terms of the experience gained in the field of the selected topic, its being carried out with a wide and selective study group, its offering solutions to the issues of the school managers charged with investigation tasks in a legal, functional and economical way. According to the survey data, the participants state that the issues in the education process turn out to be complaint matters before first trying for solutions one on one; for this reason, the investigations in the schools are held intensively. It is stated that the training which school managers received to solve the issues as investigators is not found adequate in such a field that the investigation is quite special and weighty in terms of quality and quantity. The participants also suggest that the school managers with investigation tasks have legal, economical, psychological, sociological and security problems.