Kronik hepatit c tanılı çocuk hastaların tanı, tedavi ve prognozlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of diagnosis, treatment and prognosis in naive children with chronic hepatitis c infection
  1. Tez No: 536969
  2. Yazar: MEHMET AKİF MAZLUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ALABAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hepatit C virus, bulaş, antiviral tedavi, kalıcı viral yanıt, hepatitis C virus, infected, antiviral treatment, permanent viral response
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Hepatit C Virus, kronik karaciğer hastalığı, siroz ve hepatosellüler karsinoma yol açabilen önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Kronik hepatit C enfeksiyonunun yavaş seyirli olması nedeniyle çocuklarda son dönem karaciğer hastalığı ya da hepatoselüler kanser riski yüksek değildir. Ancak çocuklarda Hepatit C Virus enfeksiyonu tanımlandıktan sonra tedavi edilmesi önerilmektedir. Aşısının olmaması ve tedavisinin ciddi mali yüke neden olması ve hepatik/ekstrahepatik komplikasyonlara yol açması nedeniyle tüm dünyada hala önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde Kronik Hepatit C tanısı ile izlenen hastaları değerlendirmek, verilen tedavileri ve tedavi sonuçlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde 2003-2018 tarihleri arasında Kronik Hepatit C tanısıyla takip edilen 53 çocuk hasta incelendi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, biyokimyasal, serolojik ve virolojik sonuçları, tedavi yaklaşımları, tedavi yanıtları, yan etkileri ve komplikasyonları değerlendirildi. Bulgular: Kronik Hepatit C tanılı 53 çocuk hasta incelendi. Hastaların 36 (% 67,9)'sı başvuru anında asemptomatik iken, 17 (% 32,1)'sinin çeşitli belirtileri vardı ve en sık saptanan belirti % 26,4'ünde halsizlikti. Hastaların 6 (% 11,3)'sının annesinde, 7 (% 13,2)'sinin kardeşlerinde Hepatit C saptandı. Tedavi 34 hastaya (% 64,2) verildi. Tedavisi biten 28 hastanın 14'de kalıcı viral yanıt gözlenirken, 6'sı yanıtsız ve 8'i ise takipsizdi. Tedavi alan hastaların 12 (% 35,2)'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup 8 (% 66,6)'inden kalıcı viral yanıt alındığı, 22 (% 64,8)'si Suriye'den gelen sığınmacı vatandaşlar olup 6 (% 27,2)'sından kalıcı viral yanıt alındığı, bu iki grup arasında tedavi sonu kalıcı viral yanıt oranları hem oransal olarak hem de istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,036). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre Kronik Hepatit C tanısı konulan çocuk hastalar tedavi kriterlerini karşılıyor ise, tedavi verilmelidir. Tedavi verilen hastaların tedavi uyumları düzenli takiplerle kontrol edilmelidir. Çalışmamızda da fazla sayıda bulunan sığınmacı hastaların, tedavi uyumları iyi olmadığı için tedavi başarısı bundan olumsuz etkilenmiştir. Kullanımı yaygınlaşan doğrudan etkili antiviraller ile tedaviye uyum artmış ve tedavi sonu kalıcı viral yanıt oranları daha yükselmiştir ancak doğrudan etkili antiviraller ile ilgili çocuk hasta gruplarında daha fazla ve daha detaylı çalışma yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Object: Hepatitis C Virus is an important infectious disease that can lead to chronic liver disease, cirrhosis and hepatocellular carcinoma. Chronic hepatitis C infection has a slow course, so the risk of end-stage liver disease or hepatocellular cancer in children is not high. However, it is recommended that children should be treated after the identification of Hepatitis C Virus infection. It is still an important health problem all over the world because of lack of vaccination and treatment causes serious financial burden and cause hepatic/extrahepatic complications. The aim of this study was to evaluate the patients followed with the diagnosis of chronic hepatitis C in the Pediatric Infectious Diseases Clinic of Çukurova University Faculty of Medicine and to determine the treatment and treatment outcomes. Material and Method: In this study, 53 pediatric patients who were followed up with the diagnosis of chronic hepatitis C in the Pediatric Infectious Diseases Clinic of Balcalı Hospital between 2003-2018 were examined. Demographic and clinical characteristics, biochemical, serological and virological results, treatment approaches, treatment responses, side effects and complications were evaluated. Results: 53 children with chronic hepatitis C were evaluated. While 36 (67,9 %) of the patients were asymptomatic at the time of admission, 17 (32,1 %) had various symptoms and 26,4 % of the symptoms were weakness. Hepatitis C was found in 6 (11,3 %) of the patients and in the siblings of 7 (13,2 %). Treatment was given to 34 patients (64,2 %). Of the 28 patients who had finished treatment, 14 had permanent viral response, 6 had no response and 8 had no follow-up. Treatment of 12 patients (35,2 %) of citizens is Turkey 8 (66,6 %) in the sustained viral response is received, 22 (64,8 %) of citizens is the refugees from Syria 6 (27,2 %), permanent viral response rates were found to be both proportional and statistically significant (p = 0,036). Conclusion: According to the results of this study, if children with chronic hepatitis C meet the treatment criteria, treatment should be given. Treatment compliance of patients treated should be checked with regular follow-up. In our study, the success of treatment was negatively affected by the high number of asylum seekers in the study. Compliance with the use of direct-acting antivirals has increased, and treatment-enduring viral response rates have increased, but more detailed studies are needed in child patient groups with direct-acting antivirals.