5393 sayılı kanun sonrasında belediyelerde yönetime katılım: Bandırma örneği
The participation in management in municipalities after the law no. 5393: Bandırma example
  1. Tez No: 536977
  2. Yazar: RAMAZAN ÇATAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Yerel Demokrasi, Katılımcı Demokrasi, Yerel Katılım, Belediye, Democracy, Local Democracy, Participant Democracy, Local Participation, Municipality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Katılım, 1970'lerden itibaren gündemde olan, önemi gittikçe artan bir kavramdır. Günümüzde yerel yönetimlerde halkın katılım isteği ve şeffaf yönetim uygulamaları günden güne artmaktadır. Yerel yönetimler de bu paralelde halkın katılımına giderek daha fazla önem vermekte, birimlerini vatandaşlara açmaya daha fazla gayret göstermektedir. Bu çalışma altı bölümden oluşmakta olup birinci bölüm olan giriş bölümünde araştırmanın amaç, kapsam, tez, yöntem ve verileri tespit edilmiştir. İkinci bölümde demokrasi kavramı üzerinde durulmuş, yerel demokrasi ve katılımcı demokrasi kavramları ayrı ayrı değişik bakış açıları altında incelenmiştir. Yerel katılım kavramı ve ifade ettikleri ile katılım yöntemleri ve uygulanabilirlikleri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde 5393 Sayılı Belediye Kanunu 1580 Sayılı Belediye Kanunu ile karşılaştırılarak, getirdiği değişiklikler tartışılmaya çalışılmıştır. Ayrıca 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nda yapılan bazı değişiklikler de mercek altına alınmıştır. Dördüncü bölümde ise belediye meclis üyelerinin ve halkın katılımını yansıtan iki anket çalışması yapılarak yöneten ve yönetilenlerin görüşleri alınmıştır. Beşinci bölümde anket sonuçları belirlenmiş altıncı ve son bölümde de sonuçlar ve öneriler sıralanmıştır. Sonuç olarak ülkemizde yerel yönetimlere katılımın arzu edilen seviyede olmamasına karşın, yönetici ve vatandaşların karşılıklı olarak birbirlerini anlamaları ve güvenmeleri arttıkça katılımın da istenilen düzeye çıkacağı bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
The participation is an increasingly important concept that has been on the agenda since the 1970s. Nowadays, the demand for participation of people and transparent management practices in local governments increases day by day. Local governments are also increasingly attaching greater importance to the participation of the people and are making greater efforts to open their units to citizens. This study consists of six parts and aims, scope, thesis, method and data of the research are determined in the first part, introduction section. In the second chapter, the concept of democracy was emphasized and the concepts of local democracy and participatory democracy were examined under different perspectives. The concept of local participation and its implications, participation methods and applicability are discussed. In the third chapter, the municipal law numbered 5393 was compared with the municipal law numbered 1580 and the changes it brought were discussed. In addition, some amendments to the Law No. 5393 have also been examined. In the fourth chapter, two surveys reflecting the participation of the municipal councilors and the public were conducted and the opinions of the administrations and citizens were taken. The results of the questionnaire were determined in the fifth section and the results and suggestions in the sixth and last section. As a result, despite the fact that the participation in local governments in our country is not at the desired level, it is a fact that as the managers and citizens mutually understand each other the trust level increases to the desired level.