Vergi suçları ve denetimin vergiyi tahsil edebilme üzerindeki etkisi-İstanbul Anadolu yakası örneği
Tax offences and the effect of inspection on the collection of tax-the example İstanbul Anatolian side
- Tez No: 536987
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Suçları, Vergi Cezaları, Vergi Psikolojisi, Vergi Ahlakı, Denetim, Tax Crimes, Tax Sentences, Tax Psychology, Tax Ethics, Audit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kamu giderlerini karşılamak için toplanan vergileri, bazı vergi mükellefleri normal bir şekilde karşılarken bazı vergi mükellefleri de vergiyi kaçırmanın yollarına başvurabilmektedirler. Vergi suçlarının oluşmasında çok çeşitli etmenler rol oynayabilmektedir. Vergi suçları sadece ülkemizde değil tüm dünyada sorun olarak görülmektedir. Fakat suç oranı ülkelerin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yapılarına bağlı olarak değişmektedir. Önemli olan suçların oluşmasının önüne geçebilecek çözümler üretmek ve uygulamaktır. 250 vergi mükellefi ile yapılan anket çalışmasıyla, vergi suçlarının ortaya çıkış nedenleri ve denetimin vergiyi tahsil edilmesi etkinliği araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki vergiye gönüllü uyum sürecinin ana temaları olan vergi bilinci, vergi ahlakı ve vergi psikolojisidir. Bu faktörler vergiye gönüllü uyum sürecinin en önemli belirleyicileridir. Vergi bilincinin oluşması vergiye uyumu kolaylaştıracaktır. Vergi aflarının, vergi oranlarının, çıkarılan muafiyet ve istisnaların mükellef davranışlarını ve vergi uyum sürecini etkileyen unsurların başında geldiği görülmüştür. Denetimin gerekliliği ve etkinliği araştırılmıştır. Etkin bir denetim sisteminin kurulması ve uygulanması, vergi suçlarının azalmasında ve verginin tahsil edilmesinde önemli katkılarının olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
While some taxpayers normally meet the taxes collected to cover the public expenditures, some taxpayers can apply for the tax evasion. Various factors can play a role in the formation of tax crimes. Tax crimes are seen not only in our country but in the whole world. But the rate of crime varies depending on the social, political, economic and cultural structures of the countries. What is important is to produce and implement solutions that can prevent the occurrence of crimes. With the survey conducted with 250 taxpayers, the reasons for the emergence of tax crimes and the effectiveness of collecting the tax were investigated. Research has shown that tax awareness, tax ethics and tax psychology are the main themes of the voluntary compliance process. These factors are the most important determinants of the voluntary compliance process. The formation of tax awareness will facilitate tax compliance. Tax amnesties, tax rates, exemptions and exemptions from taxpayers' behaviors and tax compliance process are among the factors that affect the process. The necessity and effectiveness of the audit was investigated. It has been seen that there is a significant contribution to the establishment and implementation of an effective audit system, the reduction of tax crimes and the collection of tax.