Muhtasar Risale-i Musiki'adlı eserin transkripsiyonu ve incelenmesi
The transcription and analysis of Muhtasar Risale-i Musiki
  1. Tez No: 536986
  2. Yazar: FÜRKAN RESULOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAFA YEPREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Sanat Tarihi, Education and Training, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Maârif Nezareti, Müfredat, Ders Kitapları, Ottoman State, Ministry of Education, Curriculum, Textbooks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tanzimat ve Islahat Fermanlarının ardından Osmanlı eğitim sisteminde hızlı bir reforma gidilmiş ve mûsikî ders programları Batı temelinde yazılmaya başlanmıştır. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında mûsikî dersleri, Batı nota eğitimi ve nazariyatı ile verilirken, geleneksel Osmanlı mûsikîsinde yer alan ezbere dayalı meşk sistemi yerini artık notaya bağlı okuma kültürüne bırakmıştır. Şiir ve aruz vezninin çok önemli olduğu Osmanlı mûsikî sisteminde ezberden uzaklaşılması tavır ve üslûp bakımından olumsuz etkiler doğurmuştur. Bununla beraber tarih, nazariyat ve nota bilgilerinin belli bir disiplinde sunulması Batı temelli kitapların yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bu kitaplar genel itibarıyla çeviri olarak karşımıza çıkarken Türk müelliflerin yazdığı kitaplara da referans olmuşlardır. Mûsikî tarihi, biyografi, nota öğretimi, çalgı metodu, mûsikî sosyolojisi ve armoni gibi konularda yazılmış olan Batı müziği kitaplarının tercümeleri derslerde okutulmuştur. Maârifteki teknik ilerlemelerin ardından Türk müzisyenlerin yazdığı özgün kitapların sayısı da artmaya başlamıştır. Bu tez çalışması Maârif Nezareti ruhsatıyla basılmış olan“Muhtasar Risale-i Mûsikî”adlı eseri konu edinmekle beraber Cumhuriyet dönemine kadar kaleme alınmış bazı önemli mûsikî kitapları hakkında da önemli bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Following the Tanzimat and Islahat Edicts, a rapid reform was made in the Ottoman education system and the classical curriculum was written on the basis of the West. In the second half of the nineteenth century, the music lessons were given by Western notation education and theory, while the traditional music system based on memorization was replaced with a note-based reading culture. In the Ottoman Turkish music system, poetry and prosody was very important, distancing from the memory caused negative situations. However, the introduction of history, theoretical and musical notes in a certain discipline has enabled the spread of Western-based books. These books are generally used as a translation and they are also references to the books written by Turkish authors. The translations of Western music books written on topics such as Turkish history, biography, musical note teaching, instrument method, music sociology and harmony were taught in the courses.Following the technical advances in education, the number of original books written by Turkish musicians also started to increase. Although this thesis is the subject of the work entitled eme Concise Music Treaty published with the license of the Ministry of Education, it also consists important information about some of the important music books written up to the Republican period.