Üniversite öğrencilerinin özyeterlik düzeyleri ile spora katılım motivasyonları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between university students' self-efficacy levels and motivation of participation in sports
- Tez No: 537008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Öz Yeterlik, Motivasyon, Spora Katılım Motivasyonu, Sports, Self-Efficacy, Motivation, Motivation to Participate in Sports
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin öz yeterlik düzeyleri ile spora katılım motivasyon düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın diğer amacı ise; öz yeterlik ve spora katılım motivasyon düzeylerinin alt boyutları ile çeşitli demografik değişkenler (cinsiyet, sınıf, aile gelir durumu, anne ve baba eğitim durumu, spora katılma, spor düzeyi, spor branşı ve spor yaşı) arasındaki farklılıkları incelemektir. Araştırmada, betimsel araştırma yöntemi içerisinde sıklıkla kullanılan nicel araştırma desenlerinden tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu'nda okuyan; 47 (%35.9) Erkek, 84 (%64.1) Kadın, Fatih Eğitim Fakültesi'nde okuyan 79 (%66.4) Erkek ile 40 (%33.6) Kadın olmak üzere toplam 250 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında, kişisel bilgi formu, Sherer ve Adams (1983) tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlanması Yıldırım ve İlhan (2010) tarafından yapılan“Genel Öz yeterlik Ölçeği”ve Gill, Gross ve Huddleston (1983) tarafından geliştirilen, Oyar, Aşçı, Çelebi ve Mülazımoğlu (2001) tarafından yapılan Spora Katılım Güdüsü Ölçeği" kullanılmıştır. Ayrıca verilerin analizi için Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı tekniği, bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre, öz yeterlik ve spora katılım motivasyonu yılmama, sürdürme çabası, beceri gelişimi, takım üyeliği, arkadaşlık, fiziksel uygunluk, hareket, eğlence ve başarı alt boyutlarında fakülte değişkeni arasında anlamlı farklılıklar görülürken cinsiyet, üniversite sporlarına aktif katılma durumu, spor branşı değişkenlerinin (yılmama, sürdürme çabası, beceri gelişimi, takım üyeliği, arkadaşlık, fiziksel uygunluk, hareket, yarışma eğlence ve başarı) alt boyutları arasında da anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. BESYO'da öğrenim gören öğrencilerin sürdürme çabası davranışının Fatih Eğitimde öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla olduğu; Fatih Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin ise başlama, yılmama, beceri gelişimi, takım üyeliği, arkadaşlık, fiziksel uygunluk, yarışmak, hareket, eğlence ve başarı davranışlarının BESYO'da öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Öz yeterlik alt boyutları ile spora katılım motivasyonu alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the self-efficacy levels of the university students and their motivation levels. The other aim of this study is; The aim of the study is to investigate the differences between the sub-dimensions of motivation levels of self-efficacy and sport participation and various demographic variables (gender, class, family income status, mother and father education status, sport participation, sport level, sports branch and sport age). In the study, survey model which is frequently used in descriptive research method is used. The study group of the study was studied at Karadeniz Technical University, School of Physical Education and Sports. A total of 250 university students (79 male (66.4%) with male and 40 female (33.6%) were male. Personal data form, which was developed by Sherer and Adams (1983), was prepared by Yıldırım and İlhan (2010) and lik General Self Efficacy Scale ası was developed by Gill, Gross and Huddleston (1983). Mülazımoğlu (2001) by Sports Participation Motive Scale (was used. In addition, Pearson product-moment correlation coefficient, independent t-test and one-way analysis of variance were used to analyze the data. According to the findings of the study, while there were significant differences between self-efficacy and motivation motivation, continuation effort, skill development, team membership, friendship, physical fitness, movement, entertainment and achievement sub-dimensions, while there were significant differences between gender and university sports, sports There were also significant differences between the sub-dimensions of branch variables (unsettling, persistence, skill development, team membership, friendship, physical fitness, movement, competition entertainment and success). It was found out that the students who study at BESYO are more active than the students studying at Fatih Education; It was determined that the students who were studying at Fatih Education Faculty were more likely to start, nondiscript, skill development, team membership, friendship, physical fitness, competition, movement, entertainment and achievement behaviors than students studying at BESYO. A positive positive correlation was found between self-efficacy sub-dimensions and sub-dimensions of participation motivation. The findings were discussed in the light of the literature and suggestions were developed according to the results.