Eğitimde ödevlendirmeye ilişkin öğretmen görüşleri
The opinions of teachers'about homework
  1. Tez No: 537074
  2. Yazar: MEHMET YEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Homework in education, Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın ödevlendirmelerin öğrencilere etkilerine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Ankara İli Çankaya ve Etimesgut ilçelerinde resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 7640 öğretmen, örneklemini ise bu öğretmenler arasından basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 783 öğretmen oluşturmuştur. Öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen anket uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-testi, tek-yönlü varyans analizi, frekans, yüzdeli değerler ve tukey testi kullanılmıştır. Eğitimde ödevlendirmenin öğrenci gelişimine etkisi akademik(bilişsel), duyuşsal ve sosyal alt boyutlarında incelenmiştir. Öğretmen görüşleri akademik(bilişsel) boyutta olumlu iken, duyuşsal ve sosyal boyutta daha az düzeyde olumlu olduğu tespit edilmiştir. Ödevlendirmenin öğrencilerin gelişimine etkisine ilişkin öğretmenlerin görüşleri“cinsiyet”,“kıdem”,“branş”,“sosyo-ekonomik ortam”değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterirken, okul türü“ve ”eğitim düzeyi" değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Anahtar Kelimeler : Eğitimde ödevlendirme, Öğretmen Sayfa Adedi : XIII+79 Danışman :Dr. Ayhan URAL
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to designate the teachers' opinion about homework. The scanning model was used in the research. The universe of the research is done in the 2017- 2018 academic year by 7640 teachers who work in Primary and Secondary schools, connected to Ministry of Education, in Ankara province, Çankaya and Etimesgut country. The sample of this research is created by selected 783 teachers from 7640 teachers by random sample method. The researcher made a survey to determine teachers' idea about the research. T-test, one-way analysis of variance, frequency, percentage and tukey test were used to analyze the data. The effect of homework assignment on student development is examined in academic (cognitive), affective and social sub-dimensions. While teachers' opinions were positive in the academic (cognitive) dimension, they reported less positive affective and social dimension. Teachers' views on the impact of homework on students' development showed a significant difference according to the variables of“gender”,“seniority,”“branch”and“socio-economic environment”while there was no significant difference according to“school type”and“education”level variables each other.