Modüler kutu mobilyalarda üretim operasyonlarının azaltılmasına yönelik bir araştırma: duvar ünitesi örneği
A research about reduction of production operations in modular case furniture: example of wall-mounted unit
  1. Tez No: 537086
  2. Yazar: UTKU SABİT YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Dolap Askı Aparatı, Modüler Mobilya, Performans Testleri, Ansys, Tasarım, Cabinet Hanger Apparatus, Modular Case Furniture, Performance Tests, Ansys, Design
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Duvara asılan kutu konstrüksiyonlu modüler mobilyalarda yaygın olarak kullanılan daset askı elemanlarının üretim operasyonlarının fazla olması, ürünün maliyetini arttırıcı bir faktördür. Ayrıca, daset askı aparatının ürün içerisinde gözükmesi, ürünün estetik değerini de düşürmektedir. Çalışma kapsamında, daset askı elemanlarının üretim koşulları ve estetik unsurlar da göz önüne alınarak, alternatif bir askı aparatı tasarlanmış, performans özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, yüksekliği ve derinliği standart, ancak iki farklı genişliğe sahip (600 x 400 x 320 mm ve 900 x 400 x 320 mm ölçülerinde) deney örneği dolaplar kullanılmıştır. Askı aparatlı dolaplara ANSI/KCMA A161.1-2012 (Performance and Construction Standard for Kitchen and Vanity Cabinets) standartlarında belirtilen prensipler dikkate alınarak, taşıma kapasitesi için gerekli testler ve maliyet analizleri yapılmıştır. Ayrıca, hazırlanan deney örneği dolaplar, sonlu elemanlar analizleri için 1/1 ölçekte modellenmiş ve ANSYS programında yapısal çözümleri yapılmıştır. Hazırlanan her bir deney kutusu modeli için ayrı modelleme yapılmış olup 2 deney kutusu, 2 malzeme çeşidi ve 2 askı elemanı için ANSYS programında toplam 8 farklı model oluşturulmuş ve deney yükleme koşulları altında analiz edilmiştir. Yapısal analizden elde edilen sonuçlar, gerçek test sonuçları ile karşılaştırılarak analizler doğrulanmıştır. Sonuç olarak, geliştirilen yerli alternatif askı aparatının %30 oranında üretim operasyonlarını, buna bağlı olarak makine yıpranmalarını ve enerji sarfiyatını azalttığı belirlenmiştir. Alternatif askı aparatının, daset askı aparatına göre birim maliyetinin %21 daha az olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca, alternatif askı aparatı dolabın arkasında kalarak, ürüne estetik bir değer katmıştır. Alternatif askı aparatlı dolapların, standartta belirtilen kuvvet taşıma kapasitesine ulaşamadığı fakat 2 askı aparatı için sektörden uygulanan 200 N'luk taşıma kapasitesine ulaştığı testler sonucunda belirlenmiştir. Ürünün mekanik özelliklerinin geliştirilmesi ve dolapların kuvvet taşıma kapasitesinin arttırılması için çözüm yolları öneriler kısmında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the case of modular furniture with wall-mounted cabinet furniture, production of commonly used hanger members is required much more operations so it increases cost of the product. In addition, the appearance of the common hanger (daset) in the product reduces the aesthetic value of the product. In this study, it was designed and an aesthetic, durable and economical hanger apparatus which is an alternative to the common hanger (daset), taking into account the production conditions and aesthetic elements of the common hanger (daset) and tested its performance properties. In the scope of the study, cabinet test samples were prepared in the dimensions of 600 x 400 x 320 mm and 900 x 400 x 320 mm then tested by its performs required tests and cost analyzes for the carrying capacity mount taking into account the principles specified in the ANSI / KCMA A161.1-2012 (Performance and Construction Standard for Kitchen and Vanity Cabinets) standard. In addition, the prepared test samples modeled at 1/1 scale for finite element analysis and structural solutions made in the ANSYS program. 8 different models were created in the ANSYS program for 2 experimental test samples, 2 material types and 2 suspension elements and analyzed under experimental loading conditions. The results from the structural analysis compared with the actual test results and the analyzes were verified. As a result, it was determined that the domestic alternative hanger apparatus reduced the production operations, machine wear and product delivery times at the rate of %30. It was calculated that alternative hanger apparatus is cheaper than common (daset) apparatus at the rate of %21. In addition, the alternative hanger apparatus is remained behind the cabinet and added an aesthetic value to the product. The cabinets with alternative hanger apparatus could not reach the force carrying capacity specified in the standard but reached the force carrying capacity used in furniture sector which is 200 N. The solutions for improving the mechanical properties of the product and increasing the capacity of the cabinets are presented in the end of the study.