Kurumsal sosyal sorumluluğun tüketici temelli marka denkliğine etkisi ve bir araştırma
A research about the impact of corporate social responsibility on consumer-based brand equity
  1. Tez No: 537114
  2. Yazar: SELİN URKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Marka Denkliği, Tüketici Temelli Marka Denkliği, Özel Hastaneler, Social Responsibility, Corporate Social Responsibility, Brand Equity, Consumer-Based Brand Equity, Private Hospitals
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmanın ana amacı kurumsal sosyal sorumluluğun tüketici temelli marka denkliğine etkisinin hastane sektöründe incelenmesidir. Çalışmanın bir diğer amacı tüketicilerin demografik özelliklerinin kurumsal sosyal sorumluluk algısı ve tüketici temelli marka denkliği algısı ile ilişkisinin incelenmesidir. Bu amaçlarla, anket formlarında katılımcıların en çok hizmet aldıkları özel hastaneler olarak belirttikleri hastaneler için karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Türkiye'deki özel hastanelerin herhangi birinden en az bir kez hizmet almış İstanbul ilindeki 18 yaş ve üzeri 400 katılımcıya 10 Nisan 2018 – 6 Haziran 2018 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Eksik ve hatalı doldurulan anketler çıkartılmış ve 386 anket analizlere dahil edilmiştir. Anketler sonucunda elde edilen veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Hipotezlerin test edilmesinde korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Analizler sonucunda kurumsal sosyal sorumluluk algısının; algılanan kaliteyi, marka sadakatini, marka farkındalığı/marka çağrışımlarını ve genel tüketici temelli marka denkliğini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. Demografik özelliklerin KSS algısı ve tüketici temelli marka denkliği algısıyla ilişkileri hastaneler için farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the impact of corporate social responsibility on consumer-based brand equity in the hospital sector. Another purpose of this study is to examine the relationships of the demographic characteristics with the perception of corporate social responsibility and consumer-based brand equity. For these purposes, a comparative analysis was carried out for the hospitals stated on the survey forms as the private hospitals where the participants get service most frequently. Between 10 April 2018- 6 June 2018, in İstanbul Province, the face-to-face survey method was applied to 400 partecipant aged 18 and older who get service at least once from any private hospital in Turkey. After incomplete and inaccurate survey forms eliminated, 386 survey forms were found to be appropriate to be analyzed. The data obtained from surveys were analyzed with SPSS, Version 25. Correlation and multiple linear regression analyses were used to test hypotheses. According to the results of analyses, it was determined that perception of corporate social responsibility affects statistically significant perceived quality, brand loyalty, brand awareness/brand associations and overall consumer-based brand equity. The relationships of the demographic characteristics with the perception of corporate social responsibility and consumer-based brand equity differ for hospitals.