Okul öncesi çocuklarda renklerin kullanımı ve uygulanması üzerine bir çalışma
A study on the use and implementation of colors in preschool children
- Tez No: 537122
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duyguları anlama, Okul öncesi, Renklerin duygusu, Renk tercihleri, Understanding emotions, Preschool, Sense of colors, Color preferences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çocukların yaşadıkları sosyal ve kültürel çevrenin, cinsiyet farklılığı faktörünün ve aile eğitiminin bireysel tüm tercihlerine etkisi olduğu gerçeğinden hareket edilen bu araştırmada, renklerin çocuklar için ne ifade ettiğine yönelik alt yapı unsurları belirlenerek; renk tercihlerine doğrudan etkilerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Okul öncesi dönemde çocuğun duygusal gelişimini ifade etmede en önemli unsurlardan biri, renk tercihleri ve kullanımlarıdır. Okul öncesi çocuklarının, öğrenme sürecinde renklerle olan ilişkisinin bireysel boyutları olduğu gibi kavramsal ve simgesel boyutları da vardır. Yaşadıklarından, öğrendiklerinden, üyesi olduğu toplumun değerlerinden çıkarsamalar yapan çocukların resimlerindeki renklerde kavramsal ve simgesel anlamların olduğu inkâr edilemez. Araştırma kapsamında, beş farklı okulda toplam 116 çocuk ile yapılan uygulama ve anketler; Çocukların ruh dünyalarında, renklerin önemli bir yerinin olduğunu; Çevre, okul, aile, cinsiyet ve kültürel faktörlerin çocuğun renk tercihini etkilediği fikrinin doğruluğunu ortaya koymaktadır. Araştırma modeli anket yöntemi kullanılarak uygulamalı araştırma yapılmıştır. Bu araştırmanın evreni Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Bozkır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 4 - 6 yaş arası 116 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla“Aile tanıtım formu ”,“Okul öncesi çocuklar için sorular ”anketi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, which is based on the fact that the social and cultural environment of children, gender difference factor and family education have an effect on the individual preferences, identifying the elements of the substructure for what colors mean for children intended to reveal the direct effects on color preferences. One of the most important elements in expressing the child's emotional development in preschool period is their color preferences and usage. Preschool children have individual dimensions as well as conceptual and symbolic dimensions of their relationship with colors in the learning process. It cannot be denied that there are conceptual and symbolic meanings in the colors of the paintings of the children who made inferences from the values of the society that they live and what they learned. Within the scope of the research and surveys for totally 116 children in five different schools; there is an important place for colors; in children's inner worlds as well environmental issues, school, family, gender and cultural factors affect the child's choice of color reveals the accuracy of the idea. Applied research was conducted by using the survey model survey method. The universe of this research constitutes of 116 children aged 4 to 6 years in the official preschool education institutions of Bozkir District National Education Directorate of Konya Province National Education Directorate. Family questionnaire form, Questionnaire for Preschool children was used to collect research data.