Okul öncesi görsel sanatlar bilgisinin verilmesinde materyal kullanımının çocukların yaratıcılığına etkisi
Preschool visual arts information in the provision of material the effect of the use of children's in creativity
- Tez No: 323535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar, Yaratıcılık, Yaratıcılığın Ölçülmesi, Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Oklu Öncesi Eğitim, Education, Arts Education, Visual Arts, Creativity, Creativity of Measuring, İnstructional Technology and Materials Development, Training Before the Arrow
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın genel amacı Okul Öncesin eğitimde Görsel Sanatlar bilgisinin verilmesinde materyal kullanımının çocuğun yaratıcılığına etkilerini belirlemektir. Araştırma giriş ile birlikte dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde problem durumu belirlenmiş, araştırmanın amacı, alt amaçları ve araştırmanın önemi ve özellikleri belirtilmiş, sayıltılar ve sınırlılıkları belirlenmiştir. Birinci bölümde literatürle ilgili başlıklar altında eğitimin tanımı, amacı ve tarihi, sanat eğitiminin tanımı, amacı, gerekliliği ve tarihsel gelişimi, görsel sanatlar eğitiminin amacı ve durulmuştur. Ayrıca, bu araştırmanını genel amaçlarının başında gelen başlıklardan biri olan yaratıcılık, çocukta yaratıcılığın gelişimi ve yaratıcılığın ölçülmesi konuları hakkında yapılan araştırmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, görsel sanatların eğitim açısından önemi, eğitimde materyal geliştirme ve önemi ayrıca okul öncesi eğitim ve okul öncesi eğitimde görsel sanatların önemi ve bu dönemde oyun ve oyuncağın önemi ile ilgili konulara yer verilmiştir. Araştırma, 2011-2012 eğitim- öğretim yılında Elazığ ili Merkez Aziz Gül İlköğretim Okulu anasınıfında (sabah- öğlen) öğrenim gören yirmi sekiz öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrenciler sabahçı ve öğlenci olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırmada 5-6 yaş grubu anasınıfı öğrencileri ile ana ve ara renk bilgisi, renklerle ilgili oyunlar, tangram çalışmaları ve yaratıcılığı geliştirici bir resme bakarak hikaye anlatma oyununun oynandığı materyaller uygulanmıştır. Bu materyaller öncesinde ve sonrasında çocukların yaratıcılıklarına bu materyallerin etkilerini ölçmek için 24 maddelik Farklı Düşünme Testi ve 24 maddelik Farklı Hissetme Testi olmak üzere toplam 48 maddelik Williams Ölçeği uygulanmıştır.Üçüncü bölümde, okul öncesinde materyal kullanımının çocuğun yaratıcılığına olan etkileri araştırılmıştır. Ayrıca araştırmanın yöntemi, materyallerin uygulanması ve materyaller ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Bunların dışında materyallerin uygulanması öncesinde ve sonrasında uygulanan ön test- son test formundaki sorulara yer verilmiştir. Dördüncü bölüm bulgular ve yorumlardan oluşmaktadır. Bu araştırmanın bulguları bize: öğrencilerde orijinallik ve risk alma boyutunda en düşük, ayrıntılandırma boyutunda ise en yüksek sonuçları vermiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda genel bir değerlendirme yapılacak olursa okul öncesinde Görsel Sanatlar bilgisinin verilmesinde materyal kullanımının çocukların yaratıcılığına genel olarak değil, ancak özel bazı durumlarda etkili olduğu ve yaratıcılığın çocuğun genetik özellikleri, dikkat ve algı süresi ile doğru orantılı olduğu ve materyal kullanımının bu durumları destekleyici bir özelliğe sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is that the provision of information to the Visual Arts in Education School General material is to determine the effects of the use of the child's in creativity.Research entry with four chapters. The purpose of the research, the research in the introduction, the problem state specified objectives and research significance and properties specified, and limitations have been identified. The first section is about the definition of the purpose of education and literature, under headings, the purpose of the definition of art education, requirement date, and purpose of the historical development, Visual arts education and focuses. In addition, at the beginning of this piece, one of the aims of General investigation, in the development of creativity from the creativity and creativity made research about the measurement of issues. The second chapter, the importance of the Visual Arts, the importance of education in terms of training and material development and also the pre-school education, Visual Arts, the importance of preschool education and the importance of games and toys in this period related topics.Research the 2011-2012 education Central St. Rose elementary school in Elazığ province kindergarten (morning-midday) on twenty-eight students studying. Students are divided into two groups, morning and midday. Investigation 5-6 age group is the main and intermediate color information with students gone wild with colors related games, tangram, looking at an image and creativity, the developer of the game placed materials applied to storytelling. These materials before and after children of creativity to measure the effects of these materials and Test Different items with a 24-24 Different Thinking, for a total of 48-Williams Scale has been applied to the Testiolmak Feeling. In the third chapter, the effects of the use of the material in advance of the child's of creativity school. Also, the implementation of the research method, materials, and materials related to the theoretical information. In addition, the materials before and after the implementation of the preliminary test-last test form questions are applied. The fourth part consists of findings and interpretations. These findings give us: development of authenticity and risk taking is highest in the size from the size of the refinement of the results. An evaluation of the results of this will be in line with the General results, regardless of the use of children in the provision of school ahead of Visual Arts information, but not as a general of creativity the material in some cases effective and specific genetic features, attention and perception of the child's creativity with time is proportional to and use of this material, is said to have a supportive situations.
Benzer Tezler
- Okul öncesi öğretmenleri ve okul öncesi öğretmen adaylarının görsel sanatlar öz yeterlik algıları
Visual arts self-efficacy perceptions of pre-school teachers and preschool teacher candidates
SEMA BÜYÜKYILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Eğitim ve ÖğretimGazi ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ESAT ARPACI
- Eğitsel mobil uygulamalardaki illüstrasyonların okul öncesi öğrenmeye etkisi ve bir oyun uygulama önerisi
The effect of illustrations in educational mobile applications on preschool learning and a game application proposal
ELİF NUR KILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Güzel SanatlarFatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiGrafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AYKUT ÖZBAY
- Okul öncesi görsel sanatlar atölyesi bağlamında görsel kültür çalışmaları: Bir durum çalışması
Visual literacy studies in the context of the preschool visual arts workshop: A case study
NERGİS TURAN CANTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Eğitim ve ÖğretimAnadolu ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KESER
- Okul öncesi görsel sanatlar eğitimine yönelik öğrenci velilerinin bakış açısı
Parents' perspective on preschool visual arts education
MAHMUT ÖZKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimDicle ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ OSMAN ALAKUŞ
- Okul öncesi eğitimde görsel sanatlar etkinliklerinin gerekliliği
The importance at the visual art activiter at preschool education
ZÜMRA ÖZDEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Güzel SanatlarNiğde ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. NALAN OKAN AKIN