Ergenlerde ve ergen ebeveynlerinde problemli telefon kullanımını yordayan etmenler
The factors of the problematic usage of mobile phone among adolescents and their parents
- Tez No: 537167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Problemli Telefon Kullanımı, Ebeveyn Tutumları, Problematic Usage Of Mobile Phone, Adolescence, Parental Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada akıllı telefon kullanımının sürekli artış göstermesiyle, problemli telefon kullanımının ergenlerde ve ebeveynlerinde kullanımı arasında ilişki olup olmadığı, model alma öğrenmesinin insan hayatındaki önemli yeri düşünülerek merak edilmiştir. Bu araştırmanın iki farklı ayağı bulunmaktadır; birincisi ergenlerdeki problemli telefon kullanımının aynı ergen grubunun ebeveynlerinin problemli telefon kullanımı arasında her hangi bir ilişki olup olmadığının araştırılması ve ebeveyn tutumlarından;“aşırı koruyuculuk”ve“demokratik ve eşitlik”alt boyutlarının, ebeveynlerdeki problemli telefon kullanımını yordayıp yordamadığına bakılmıştır. Bu doğrultuda; Aile Hayatı Ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI) ebeveynlere“ demokratik ve eşitlik”ile“ aşırı koruyuculuk”alt boyutları ile problemli telefon kullanım ölçeği, demografik bilgi formu ile bir batarya haline getirilerek, ergenlerin ebeveynlerine uygulanmıştır. Bu ebeveynlerin, çocukları olan ergenlere de uygulanmak üzere; problemli telefon kullanım ölçeği ve demografik bilgi formu batarya haline getirilerek, uygulanmıştır. Verilerin analizi için Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerinin problemli telefon kullanımını yordayıcı etkisine bakmak amacıyla, Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testinde anlamlı çıkan değişkenler için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; ergenlerin ve ebeveynlerin akıllı telefon kullanım süresi arttıkça problemli telefon kullanımının artmakta olduğu, ebeveynlerdeki problemli telefon kullanımının sosyal medya kullananlarda sosyal medya kullanmayanlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Ergenlerde problemli telefon kullanımı ile ebeveynlerdeki problemli telefon kullanımı arasında bir ilişkinin olmadığı, aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu ile ergenlerdeki problemli telefon kullanımının arasında bir ilişki olmadığı, ebeveynlerdeki problemli telefon kullanımı ile aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu arasında bir ilişkinin olmadığı, ebeveynlerdeki problemli telefon kullanımı ile aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumunun alt boyutları olan aşırı korumacılık ve demokratiklik ve eşitlik arasında bir ilişkinin olmadığı, ergenlerdeki problemli telefon kullanımı ile aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumunun alt boyutları olan aşırı korumacılık ve demokratiklik ve eşitlik arasında bir ilişkinin olmadığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Ergenler ve ergen ebeveynleri ile ilgili yapılan araştırmalar için sosyo ekonomik seviyesi farklı olan örneklem grupları ile çalışılması bunun gibi araştırmaların daha sağlıklı olarak geniş bir örneklemi açıklamasında daha verimli olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, with the continuous increase in smartphone usage, it's wondered whether there is a relationship between the usage of problematic telephone in adolescents and their parents, thinking about the important place of learning with modelling in human life. There are two different pillars of this research. First of them investigates if there is any relationship between the problematic phone usage in adolescents and in the parents of the same adolescent group. Second one looks for the sub-dimensions of the parent attitudes“overprotection”and“democratic and equality”predicting the phone usage in parents. In this respect, Family Life and Parenting Attitude Scale (PARI) was applied to the parents of adolescents by converting them into a battery with the problematic phone use scale with the sub dimensions of“democratic and equality”,“overprotection”and a demographic information form. The problematic phone usage scale and demographic information form were applied as a battery to these parents' adolescent children. Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U test were used for data analysis. In addition, in order to determine the predictor effect of demographic variables on problematic telephone use, regression analysis was done for the variables that were significant in Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U test. According to the socio-demographic characteristics of the study, it was found that the use of problematic phones was higher in social media users than in non-social media as the duration of smartphone usage of adolescents and parents increased. It is concluded that there is no relationship between problem phone use in adolescents and problematic phone use in parents, there is no relationship between family life and child bringing up behavior and problematic telephone use in adolescents, there is no relationship between the problematic phone use in the parents and family life and child bringing up behavior, there is no relationship between excessive protectionism, democracy and equality which are the sub-dimensions of the problematic phone use in the parents, family life and child bringing up manner, there is no excessive protectionism, democracy and equality which are the sub-dimensions of family life and child bringing up manner with problematic telephone use in adolescents. At the end of the research, the discussion section is given for the researchers based on the findings