Türkiye'de para politikası şoklarının asimetrik etkileri
Asymmetric effects of monetary policy shock in Turkey
  1. Tez No: 537184
  2. Yazar: HASAN FURKAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Asimetrik Etki, Para Politikası Şokları, Monetary Policy, Asymmetric Impact, Monetary Policy Shocks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Para politikası paranın maliyetini, miktarını ve firmalar ile hanehalkının bekleyişlerini etkileyerek nihai hedeflere ulaşmak için merkez bankası tarafından oluşturulan kararlar bütünüdür. Para politikası uygulamalarının çıktı ve fiyat üzerinde oluşturduğu etkinin nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğini bilmesi merkez bankasının alacağı kararlar bakımından çok önemlidir. Bu nedenle, para politikalarını oluştururken oluşturulan para politikalarının başarısı için bu politikaların ortaya çıkarabileceği asimetrik etkilerin dikkate alınması gerekli görülmektedir. Para politikasının asimetrik etkileri, iktisat literatüründe yeni bir kavram değildir. Para politikasının asimetrik etkileri, para arzında meydana gelen değişmelerin ekonomide beklenenden daha farklı etkiler oluşturmasını ifade etmektedir. 1929 Dünya İktisadi Bunalımı ile birlikte uygulanan para politikalarının simetrik etkilerinin başarısız olmasıyla birlikte para politikalarının asimetrik etkisinin varlığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de para politikası şoklarının asimetrik etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, 2005-2017 yılları arasındaki aylık veriler kullanılarak Türkiye'deki para politikası şokların asimetrik nedenselliği analiz edilmiştir. Para stoku, tüketici fiyat endeksi ve sanayi üretim endeksi değişkenleri kullanarak pozitif ve negatif para politikası şokları için Hacker-Hatemi-J (2012) ve Hatemi-J (2012) nedensellik analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular değişkenler arasında hem negatif hem de pozitif şoklar için bir nedensellik ilişkisinin söz konusu olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Monetary policy is the total of the decisions made by the central bank in order to reach the ultimate goals by affecting the amount of money, the cost and expectations of firms and households. It is very important for the decisions of the central bank to know how and in what way the effect of monetary policy practices on output and price are realized. Therefore, considering the asymmetrical impacts in creating monetary policies, it is deemed necessary for the success of the monetary policy. The asymmetric effects of monetary policy are not a new concept in economic literature. They imply that changes in money supply have different effects than expected in the economy. With the 1929 World Economic Depression, the existence of an asymmetric effect was observed with the failure of the symmetrical effects of the monetary policies implemented. In this study, the asymmetric effects of monetary policy shocks in Turkey were examined. For this purpose, using monthly data for the years 2005-2017 asymmetric causality of monetary policy shocks in Turkey were analyzed. Hacker-Hatemi-J (2012) and Hatemi-J (2012) causality analysis were performed for positive and negative monetary policy shocks by using money stock, consumer price index and industrial production index variables. The findings show that there is no causality relationship between the variables for both positive and negative shocks.