Devlerin yükselişi: İktisat politikalarının Çin ve Hindistan'ın kalkınmasındaki etkileri
Rise of giants: Role of economic policies in developments of China and India
- Tez No: 537269
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çin, Hindistan, Ekonomik Reform, Kalkınma, Dünya Ekonomik Merkezi, China, India, Economic Reform, Development, World Economic Center
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
M.Ö. 4. yüzyılda, Shang Yang ve Kautılya'nın yaptığı temel reformların etkisiyle Çin ve Hindistan'da büyük değişiklikler yaşanmıştır. 18. yüzyılın sonlarına kadar dünya üretiminin yarısı bu Asya devlerinde ortaya çıkmıştır. Batı Avrupa'da sanayi devriminin patlak vermesi ve büyük değişikliklerin ortaya çıkmasına dek binlerce yıl Çin ile Hindistan dünyadaki önde gelen ekonomik güç konumunu korumuştur. Fakat izlediği içe kapalı ekonomik politikalar ve iç karışıklıklar nedeniyle dünyadaki gelişmelere ayak uyduramamıştır. Hatta sanayileşmiş ülkeler tarafından sömürgeleştirilerek ekonomik etkinliğini, ülkenin bağımsızlığını kaybetmiş ve 20. yüzyılda fakir üçüncü dünya ülkeleri arasından yer almıştır. Çin ve Hindistan geçen yüzyılın ortalarında kendi bağımsızlıklarını elde etmiştir. Sovyet modeli planlama ekonomiyi tercih ederek sanayileşme ve modernleşmeyi amaçlamasına rağmen gözlemlediği başarıya ulaşamamıştır. Fakat 20. yüzyılın son çeyreğinde Deng ve Rao'nun hayata geçirdiği dışa açılma ve ekonomik reformların etkisiyle her iki ülke, kalkınmada büyük adımlar atmıştır. Günümüzde GSYH'nin satın alma gücüyle Çin dünyada ilk sırada, Hindistan ise Amerika'dan sonra gelmektedir. Her alandaki toplumsal büyük uyanış ve ekonomilerinin yakın bir gelecekte de hızlı bir şekilde büyümeye devam edebileceği beklentileriyle dünya ekonomik merkezinin batı dünyasından tekrar Asya devlerine geçmesi olasılığı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Shang Yang and Kautilya implemented sweeping reforms in China and India at four century BC, this brought fundamental change to these societies. Until the end of 18th century, almost half of the world production manufactured in these two Asian giants. When industrial revolution took place and brought to change in Western Europe, still China and India kept World leading economic status as like thousands years before. But, due to isolation and continues struggling with internal problems these countries unable to hold the opportunity of global development. This led to colonization and lost of global economic influence as well as lost their independence. İn 20th century they became member of the poor third World countries. China and India gain their independence in the middle of the last century. They embraced Soviet style planning economy for their own industrialization and modernizations, but at the end it did not brought successful results what they wished. At the end of the 20th century, Deng and Rao began to introduce opening and reform policy and this brought great development for both countries. Today, China is already leading economic power in the World in GDP with purchasing power parity, India is third just coming after America. Awaking every spheres of social life and confident of continues future growth in these giants brought a trend that World economic center very possibly moving from western World to Asian giants in the near future.