Baş boyun antropometrisinin torakal kifoz açısı ile ilişkisi
Relationship between head neck antropometry and thoracic kyphosis angle
  1. Tez No: 537329
  2. Yazar: ESRA ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, kifoz, baş, boyun, arcometer, Anthropometry, kyphosis, head, neck, arcometer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Anatomi) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Postür, vücut bölümlerinin birbirine göre konumları ya da kas ve iskelet sisteminin vücudu hasardan koruyacak şekilde düzgün dizilimi olarak tanımlanabilir. Torakal kifozun, torakal vertebra üzerine oturmuş baş boyun antropometrisi ile ilişkisinin belirlenmesi çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Çalışmamıza 164 (86 erkek, 80 kadın) gönüllü dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil ettiğimiz her bir gönüllünün torakal kifoz açısı ile birlikte baş-boyun antropometrik ölçümleri yapılacaktır. Her bir gönüllünün boy yüksekliği, baş yüksekliği, ön, yan ve arka boyun yükseklikleri, boyun genişliği ve boyun çevresinin metrik olarak değerleri alınmıştır. Ayrıca çalışmamıza dahil olan her bir gönüllünün boyun hareketlerinin (Fleksiyon, ekstansiyon ve lateral fleksiyon) inklinometrik analizi yapılmıştır. Bu ölçümlerde harpenden antropometre ve CROM (Cervical Range of Motion) ölçüm aletleri kullanılmıştır. Sonuç olarak baş-boyun antropometrisi ve torakal kifoz arasında ilişki vardır ve çalışmamızda kullandığımız ölçüm yöntemi geçerli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The posture can be defined as the position of the body parts relative to each other or the proper arrangement of the musculoskeletal system to protect the body from damage. The aim of this study was to determine the relationship between thoracic kyphosis and head anthropometry on the thoracic vertebrae. 164 (86 male, 80 female) volunteers were included in our study. Anthropometric measurements of the head and neck with the thoracic kyphosis angle of each volunteer included in the study will be performed. The height of each volunteer, height of head, front, side and back neck heights, neck width and neck circumference were taken as metric values. In addition, inclinometric analysis of the neck movements (flexion, extension and lateral flexion) of each volunteer included in our study. The anthropometer and CROM (Cervical Range of Motion) measuring instruments were used in these measurements. As a result, there is a relationship between head-neck anthropometry and thoracic kyphosis and the measurement method we use in our study is a valid method.