Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezine başvuran tip II diyabetli hastalarda enos 4A/B gen polimorfizminin diyabetik nefropati gelişimine etkisinin araştırılması
İnvestigation of the effect of enos 4A/B gene polymorphism in developing diabetic nephropathy in TYPE II diabetic pateints in the applicant of Trakya University Health Center for Medical Research and Practice subjects
- Tez No: 537328
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜLYAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, diyabetik nefopati, eNOS, 4 a/b, polimorfizm, Type 2 diabetes, diabetic nefropati, eNOS, 4 a/b, Polymorphism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada amaç eNOS 4 a/b gene polmorfizmi ile diyabetik nefropati arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışma DN tanısı konmuş 58 hasta (26 kadın, 32 erkek) ve klinik yöntemlerle Tip 2 diyabetes mellitus olduğu belirlenen 55 kontrol ( 43 kadın,12 erkek) üzerinde yapıldı. Spesifik primerler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemleri kullanılarak jel elektroforezinde gözlemlendi. Endotelyal nitrik oksit sentaz 4 a/b genotip frekansları aa, bb, ab için DN grubunda sırasıyla %8,6, %59,7, %27,6 ve kontrol grubunda ise sırasıyla %12,7 , %45,5 %41,8 olarak hesaplandı. Sonuçlar hasta-kontrol grupları ile eNOS 4a/b gen polimorfizimi arasında anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Cinsiyet, sigara kullanımı, aile öyküsü ve diyabet süresi DN ile ilişkili risk faktörleri olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
In this work, the aim was to assess the relationship between eNOS 4 a/b gene polymorphisms with diabetic nephropathy. The study has been performed on 58 patients (26 Women, 32 Man) and 55 inviduals (43 Women, 12 Man) proven to have Tip 2 DM with clinical diagnosis. The technique will use a polymerase chain reaction and specific primers, followed by gel electrophoresis. The frequencies of eNOS gene 4 a/b genotypes were found to be %8,6 for aa, %59,7 for bb and %27,6 for ab, in the DN group and %12,7 for aa, %45,5 for bb and %41,8 for ab in the control group. The results showed no significant difference between eNOS 4 a/b gene polymorphism with patient-control group. Gender, smoking, family DM history and duration of diabetes were found to be associated with DN.