Çankırı il merkezinde 12-48 aylık çocukların antropometrik ölçümler ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi
The determination of nutritional status with anthropometric measurements of children 12-48 month range in the center of Çankırı
- Tez No: 180807
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Growth, Malnütrition, Nutrition, Anthropometry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma Çankırı İl Merkezinde 1 No'lu Sağlık Ocağına gelen 12-48 aylık çocuklarınantropometrik ölçümlerle beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür.Araştırmaya 258 çocuk (128 erkek, 130 kız) dahil edilmiştir. Çocukların yaş grupları 12-24ay (68 çocuk), 25-36 ay (74 çocuk), 37-48 ay (116 çocuk) olarak sınıflandırılmıştır.Araştırma verileri anket formları ile ve boy uzunluğu, vücut ağırlığı, baş-göğüs çevresi ve üstorta kol çevresi ölçümleri yapılarak toplanmıştır.Araştırma sonucunda erkek çocukların boy uzunluğu ortalaması 90.20 ± 0.87 cm, kızların88.02 ± 0.85 cm; erkek çocukların vücut ağırlığı ortalaması 14.38 ± 0.20 kg, kızların 13.41 ±0.25 kg; erkek çocukların baş çevresi ölçüm ortalaması 58.0 ± 0.19 cm, kızların 54.0 ± 0.19cm; erkek çocukların göğüs çevresi ölçüm ortalaması 58.0 ± 0.21 cm, kızların 54.0 ± 0.20 cm; erkek çocukların üst orta kol çevresi ölçümü 20.0 ± 0.14 cm , kızların 20.0 ± 0.13 cm olarakbelirlenmiştir. Bu verilere göre 205 çocuğun büyüme ve gelişmesi normal (E % 50.7, K %49.3) , 9 çocuğun boyuna göre düşük tartılı (wasted) (E % 55.6, K % 44.4), 38 çocuğun yaşınagöre kısa boylu (stınted) (E %47.4, K % 52.6 ) ve 6 çocuğun is hem boyuna göre düşük tartılı(wasted) hem de yaşına göre kısa boylu (stunted) ( E %16.7, K % 83.3) olduğu saptanmıştır.Çocukların % 92.6' sının zamanında doğduğu, % 95.9' unun doğuştan anomalisinin olmadığı,% 86.4' üne doğduktan sonra hemen anne sütü verildiği, % 47.4' ünün >13 ay süreemzirildiği % 74.4' ünün günde 3 öğün beslendiği belirlenmiştir.Ana Keli: Büyüme, Malnütrisyon, Beslenme, Antropometri
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to evaluate the state of infant nourishment by antropometricmeasurements. The 238 infants (128 boys and 130 girls) involved in the research are the 12-to-48-month-old infants who attend the Health Clinic No.1 in Çankırı province center. Theage groups of infants have been classified as 12-24 months (68 infants), 25-36 months (74infants) and 37-48 months (116 infants).The reseach data has been collected through questionnaires, and by measuring the height,body weight, head and chest size and upper-middle arm size.According to the results of the research, the average height of the boys was measured to be90.20 ± 0.87 cm and of the girls 88.02 ± 0.85 cm; the average body weight of the boys 14.38± 0.20 kg and of the girls 13.41 ± 0.25 kg; the average around-the-head measurement ofboys 58.0 ± 0.19 cm and of the girls 54.0 ± 0.19 cm; the average around-the-chestmeasurement of boys 58.0 ± 0.21 cm and of the girls 54.0 ± 0.20 cm; the average around-the-upper-middle-arm measurement of the boys 20.0 ± 0.14 cm and of the girls 20.0 ± 0.13 cm.These results indicate that the growth and development of 205 infants are normal (B% 50.7, G% 49.3); of 9 infants wasted (B % 55.6, G % 44.4); of 38 infants stunted (B %47.4, G % 52.6) and of 6 infants both wasted and stunted (B %16.7, G % 83.3).It was determined that 92.6 % of the infants were born in due time; 95.9 % did not havecongenital abnormalities; 86.4 % were breast-fed immediately after birth; 47.4 % werebreast-fed for 13 months and 74.4 % were nurtured 3 meals a day.