Yeni çatışmaların yarattığı sorunlar ve İnsancıl Hukuk
Challenges of contemporary conflicts and Humanitarian Law
  1. Tez No: 537373
  2. Yazar: REZZAN KATILMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İDİL IŞIL GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Nitelikte Olmayan Silahlı Çatışmalar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Yeni Çatışmalar, Çatışma Mağdurlarının Korunması, Uyum Mekanizmaları, Non-International Armed Conflicts, Contemporary Armed Conflicts, International Comittee of Red Cross, Protection of Conflict Victims, Compliance Mechanisms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada, insani muamele ve sivillerin korunmasına etkileri bakımından yeni silahlı çatışmaların özellikleri, yarattığı sorunlar ve İnsancıl Hukuk'un bu sorunlara verdiği yanıtlar araştırılmaya çalışılmıştır. İnsancıl Hukuk'un yeni çatışmalara uyarlanması ya da güçlendirilmesi gereken alanları incelenmiş; bu alanlara dair hukuki çabalar ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. Mevcut hukuki çerçeve ile birlikte bu çabaların günümüzde yaşanan insani trajedilerin engellenmesine ve insanların korunmasına etkileri incelenmiş ve temel sorunun, yeterliliğinden bağımsız olarak İnsancıl Hukuk'un uygulanmaması ve hukuka gerekli saygının gösterilmemesi olduğu sonucuna varılmıştır. Uygulamaya bakıldığında, politik ve stratejik çıkarların evrensel insani değerlerin üzerinde tutulduğu ve aslında sorunun hukukun kendisinden ziyade, ahlaki ve politik bir sorun olduğu; bu nedenle hem devletlerin hem de devlet dışı silahlı grupların tutum ve davranışlarını değiştirmeye yönelik çabalara odaklanılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the characteristics of contemporary armed conflicts, the challenges they caused, and the responses of International Humanitarian Law to those challenges have been tried to be analysed with regard to their effects on humanitarian treatment and protection of civilians. The areas of International Humanitarian Law where the adaptation to contemporary conflicts, clarification or strengthening is needed have been examined; legal efforts and proposed solutions related to those areas have been included. Along with the existing legal framework, the effect of those efforts to the prevention of present humanitarian tragedies and protection of individuals have been analysed and it has been concluded that, regardless of its adequacy; the foremost basic challenge is disrespect and non-compliance to the International Humanitarian Law. Considering the practice, it has been reached the conclusion that; the political and strategical interests are hold upon universal humanitarian values and the challenge is moral and political instead of the law per se, therefore it is essential to focus efforts aimed at changing the attitudes and behaviours of both states and non-state armed groups.