Development of a method to improve the limiting drawing ratio of blanks using preferential heating of the flange region
- Tez No: 5376
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Saç metallere şekil verme, derin çekme, parçalı ısıtma, bilgisayar destekli deney. iv, Sheet metal forming, deep-drawing, differential heating, computer aided testing ill
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET DERİN ÇEKME ORANINI ARTTIRABİLMEK İÇİN İŞ PARÇASININ FLANŞ KISMININ ISITILMASI İLE YENİ BİR METOD GELİŞTİRİLMESİ AYDO?AN SARAÇ, Mine Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu Şubat 1 989, 74 pages Derin çekme işleminde, derin çekme oranını arttırabilmek için yeni bir metod geliştirilmeye çalışıldı. Bu metod iş parçasının flanş kısmının derin çekme işleminden önce ısıtılmasına dayanıyor. Flanş diye adlandırılan bölge, iş parçasının dış çapıyla, kalıbın boğaz çapı arasında kalan bölgedir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için üç değişik ısıtma sistemi araştırıldı ve denendi. İlk sistem, iş parçasından elektrik akımı geçirilerek ısıtmaya; ikinci sistem, fırında ısıtmaya; üçüncüsü ise derin çekme kalıbının içine rezistans yerleştirerek ısıtmaya dayanmaktadır. Yalnızca üçüncü sistemin başarı sağladığı görüldü. Üçüncü sistem kullanılarak yapılan deneyler sırasındaki kuvvet ve zımbanın hareketini veren yerdeğiştirme verileri, A/D çevirici ile desteklenmiş bilgi alıcı sistem üzerinden bilgisayara aktarılarak elde edildi. Zımbanın birim zamanda ilerlemesiyle kuvvet değişimi grafiği elde edildi, işlem sırasında harcanan enerji hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A METHOD TO IMPROVE THE LIMITING DRAWING RATIO OF BLANKS USIN6 PREFERENTIAL HEATIN6 OF THE FLANGE REGION AYDO?AN SARAÇ, Mine M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu February 1 989, 74 pages A new method is experimented to improve the limiting drawing ratio in the deep-drawing process. This method depends on the preferential heating of the flange region of the workpiece. Flange region is the outer zone of the circular workpiece which lies between the rim and the die throat diameter. In order to realize this process three heating systems are experimented and tested. First system depends on resistance heating of blanks, second; furnace heating, and the third; heating of the deep drawing die by embedded electrical resistances. The third system operates more succesfully. Displacement and Load data which are produced by using the third system are obtained by the aid of a computer, through A/D converter supported data acquisition system. Then Load vs. Displacement curve and the absorbed energy during the process are found.