Kronik mekanik boyun ağrılı bireylerde kapalı kinetik halka üst ekstremite stabilite testi ile ağrı şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi: Karşılaştırmalı bir çalışma
Investigation of the relationship between closed kinetic chain upper extremity stability test and pain intensity in patients with chronic mechanical neck pain: A comparative study
  1. Tez No: 537514
  2. Yazar: YELDA KINGIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: mekanik boyun ağrısı, üst ekstremite stabilite testi, el kavrama kuvveti, ağrı şiddeti, Mechanical neck pain, upper extremity stability test, hand grip force, pain intensity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik mekanik boyun ağrılı bireylerde kapalı kinetik halka üst ekstremite stabilite testi ile ağrı şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada en az 3 aydır ağrısı olan 15 (erkek) kronik mekanik boyun ağrılı birey (Grup I) ve 15 (erkek) sağlıklı kontrol grubu (Grup II) değerlendirilmiştir. Ağrı şiddetini ölçmek için Görsel Ağrı Skalası kullanılmıştır. Üst ekstremite stabilite seviyesini belirlemek için Kapalı Kinetik Halka Üst Ekstremite Stabilite Testi (KKHÜEST) kullanılmıştır. El kavrama kuvvetini ölçmek için el dinamometresi kullanılmıştır. Kronik mekanik boyun ağrılı bireylerin yaş ortalaması 31.46 ± 4.96 yıl, sağlıklı kontrol grubunun ise 28.53 ± 5.11 yıldır. Ağrı şiddeti ortalaması istirahatte 3.81 ± 2.63 , aktivitede 4.76 ± 2.48 ve uykuda 1.70 ± 1.55 olarak bulunmuştur. Kronik mekanik boyun ağrısının ortalama süresi 22.13 ± 16.58 ay olarak bulunmuştur: Kronik mekanik boyun ağrılı bireylerin KKHÜEST ortalaması 16.73 ± 3.04, sağ el kavrama kuvveti 41.81 ± 5.97 kg ve sol el kavrama kuvveti 39.65 ± 5.00 kg olarak bulunmuştur. Sağlıklı kontrol grubunda ise KKHÜEST ortalaması 7.81 ± 2.70, sağ el kavrama kuvveti 40.95 ± 7.59 kg ve sol el kavrama kuvveti 41.41 ± 6.81 kg bulunmuştur. Kronik mekanik boyun ağrılı bireyler (Grup I) ve sağlıklı bireyler (Grup II) arasında KKHÜEST sonucu açısından (p=0.312), sağ el kavrama kuvveti (p=0.732) ve sol el kavrama kuvveti açısından (p=0.432) istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Grup I'de ağrı süresi, ağrı şiddeti, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti ve KKHÜEST arasında istatiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmamıştır. Sonuç olarak kronik mekanik boyun ağrısı üst ekstremite stabilite kuvvetini ve kavrama kuvvetini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate of the relationship between closed kinetic chain upper extremity stability test and pain intensity in patients with chronic mechanical neck pain. In this study, fifteen males with chronic mechanical neck pain (Group I) and fifteen healthy males (Group II) were evaluated. A Visual Analog Scale was used to describe pain intensity. Determine upper extremity stability level of the subjects, the Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test (CKCUEST) was used to. Hand dynamometer was used to evaluate hand grip strength. Mean age of the in patients with chronic mechanical neck pain and healthy controls were 31.46 ± 4.96 years, 28.53 ± 5.11 years, respectively. Mean of pain intensity was 3.81 ± 2.63 at rest, 4.76 ± 2.48 at activity and 1.70 ± 1.55 at sleep. Mean of pain duration was 22.13 ± 16.58 month for chronic mechanical neck pain. Mean of CKCUEST results was 16.73 ± 3.04, right hand grip force 41.81 ± 5.97 kg and left hand grip force 39.65 ± 5.00 kg in chronic mechanical neck pain. Mean of CKCUEST results was 17.81 ± 2.70, right hand grip force 40.95 ± 7.59 kg and left and grip force 41.41 ± 6.81 kg in healthy controls. There was no significant difference between two groups regarding CKCUEST (p=0.312), right hand grip force (p=0.732) and left hand grip force (p=0.432). There was not found a statistically significant correlation between the pain intensity, pain duration, right hand grip force, left hand grip force and CKCUEST in Group I. The result of this study indicate that chronic mechanical neck pain does not affect upper limb stability strength and grip strength.