Bipolar I bozukluk tanısı olan hastalar ve birinci derece yakınlarında zarardan kaçınma, çocukluk çağı travması ve psikolojik dayanıklılığın değerlendirilmesi kontrollü bir çalışma
Harm avoidance, resilience and childhood trauma in patients with bipolar I disorder and their first-degree relatives
- Tez No: 537527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÇETİNAY AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Mizaç, Zarardan Kaçınma, Psikolojik Dayanıklılık, Çocukluk Çağı Travması, Kardeş Çalışması, Bipolar Disorder, Temperament, Harm Avoidance, Resilience, Childhood Trauma, Sib-Pair Study Contact Adress: [email protected]
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda BB I tanılı remisyonda olan hastalar, etkilenmemiş kardeşleri ve sağlıklı kontroller arasında zarardan kaçınma mizaç özelliği, çocukluk çağı travmaları ve psikolojik dayanıklılığın karşılaştırılması ve birbirleriyle olan ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmamız kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmamız için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Duygudurum Merkezi ve Psikiyatri Ayaktan Tedavi Ünitelerinde izlemi süren, içerme ve dışlama kriterlerini karşılayan, Young Mani Derecelendirme ve Hamilton Depresyon Derecelendirme ölçekleri uygulanarak remisyonda olduğu kabul edilen 95 BB I tanılı hasta, 58 ruhsal bozukluk tanısı olmayan kardeş ve 58 sağlıklı kontrol çalışmaya alınmıştır. Çalışmamız için hazırladığımız hastalık ile ilgili özellikleri ayrıntılı olarak sorgulayan Sosyodemografik ve Klinik Özellikler Formu araştırmacı tarafından hastalara uygulanmıştır. Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, Mizaç ve Karakter Envanteri- Zarardan Kaçınma Alt Ölçeği, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği hastalar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Çalışmamızda hasta, kardeş ve kontrol grupları arasında çocukluk çağı travma varlığı açısından anlamlı fark bulunmuştur, hastalarda çocukluk çağı travma varlığı kardeş ve kontrol grubuna göre yüksek saptanmıştır. Hastalarda psikolojik dayanıklılık zarardan kaçınma mizaç özelliği ve çocukluk çağı travması ile negatif yönde anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. Zarardan kaçınma mizaç özelliği puanları; hastalarda kardeş ve kontrol gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur, kardeş ve kontrol grupları arasında zarardan kaçınma mizaç özelliği açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Psikolojik dayanıklılık; hem kardeş hem kontrol gruplarında hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur; kardeş ve kontrol grupları arasında psikolojik dayanıklılık açısından anlamlı fark saptanmamıştır. SONUÇ: Çocukluk çağı travma varlığı hasta grubunda, kardeş ve kontrollere göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. BB I'de, çocukluk çağında cinsel istismar ve duygusal istismar varlığı psikolojik dayanıklılığın düşük olması ile ilişkili olabilir. BB tanılı hastalarda remisyon dönemlerinde dahi, zarardan kaçınma mizaç özelliği kontrollere göre daha yüksek görülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to compare the harm avoidance, resilience and childhood trauma in patients between bipolar I disorder and their unaffected siblings and healthy control subjects. We also aimed to identify the relationship between harm avoidance, resilience and childhood trauma in those groups. METHOD: Our research is a cross-sectional type of study. A total of 95 patients with BD I who have been followed in Sağlık Bilimleri University Bakirkoy Research and Training Hospital, Department of Psychiatry, 58 unaffected first-degree relatives and 58 healthy subjects participated in this study. Sociodemographic and Clinical Features Form was filled out by an interviewer. Hamilton Depression Rating Scale(HAM-D) and Young Mania Rating Scale(YMRS) are administered to patients in order to verify remission. Childhood trauma questionnaire, Temperament and Character Inventory- Harm Avoidance Subscale and Resilience for Adults scales administered to all patients. RESULTS: The prevalence rate of childhood trauma significantly differed between patients, unaffected first-degree relatives and healthy subjects, childhood trauma showed significantly higher levels in patients according to relatives and control subjects. Resilience showed significant negative correlations with harm avoidance and childhood trauma in patients. Harm avoidance scores were significantly higher in patients according to relatives and controls, between relatives and controls harm avoidance scores did not significantly differ. Resilience was significantly high in relatives and healthy subjects according to patients; between relatives and controls, resilience did not show a significant difference. CONCLUSION: A heightened severity of childhood trauma is observed in patients with BD I according to their relatives and controls. A history of sexual and emotional abuse in bipolar I disorder may be related to lower resilience scores in patients. Bipolar patients show higher harm avoidance scores than healthy controls, even when they are in the euthymic state.