Ani işitme kaybının vestibüler testler üzerine etkisinin araştırılması
Inversigasion of effect of sudden hearing loss on vestibuler tests
- Tez No: 537526
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TUNA EDİZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ani işitme kaybı, vertigo, kalorik test, videonistagmografi, Sudden hearing loss, vertigo, caloric test, videonystagmography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Amaç: İdiopatik ani işitme kaybına %30 oranında vestibüler şikayetler eşlik etmektedir. Vestibüler şikayetlerin varlığı kötü prognostik faktör olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda idiopatik ani işitme kaybında kalorik test cevaplarındaki değişikliğin belirlenmesi, vestibüler sinirdeki etkilenme derecesinin belirlenmesi, vestibüler sinirdeki etkilenme ile başvuru sırasındaki vestibüler şikayetler arasında korelasyon varlığının araştırılması ve vestibüler sinirdeki etkilenmenin iyileşme üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ani işitme kaybı tanısı alan 80 hasta incelendi. 18 yaş altı ve 80 yaş üzeri hastalar, bilateral olgular, vestibüler şikayetleri tedavi sonrası devam eden hastalar çalışmadan çıkarıldı. Hastalar vestibüler şikayet olan ve olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hasta gruplarının her birinde 25 hasta yer almaktaydı. Hastalar işitme seviyesine göre sınıflandırıldı. Tanı sırasında hastalar odyometri ve videonistagmografi ile değerlendirildi. 250 – 8000 Hz arasında saf ses eşikleri belirlendi. Videonistagmografide hava uyaranı ile kalorik yanıtlar elde edildi ve tek taraflı zayıflık değeri belirlendi. Sistemik kortikosteroid tedavi bitiminden üç ay sonra odyometri ve videonistagmografi tekrarlandı. Üç aylık takip sonrasında hastaların iyileşme seviyesi belirlendi. Odyometrik ve kalorik test verilerinin, hastalığın tanı sırasındaki işitme kaybı seviyesine göre etkilenme derecesi ve hasta grupları arasındaki farkı incelendi. Bulgular: Çalışmaya 50 hasta dahil edildi. Vestibüler şikayeti olan idiopatik ani işitme kayıplı hastalarda 8000 Hz işitme eşiğinin daha fazla etkilendiği, tedavi sonrası vestibüler şikayeti olan hasta grubunda 4000 ve 8000 Hz'de iyileşmenin daha az olduğu görüldü. Kalorik testte tek taraflı zayıflığın, vestibüler şikayeti olan hastalarda anlamlı olarak daha fazla olduğu görüldü. Her iki hasta grubu arasında saf ses ortalamasına göre belirlenen iyileşme sınıflamasına göre fark olmadığı tespit edildi. Sonuç: Vestibüler şikayetin eşlik ettiği idiopatik ani işitme kaybında, yüksek frekans işitme eşikleri daha fazla etkilenmektedir. Vestibüler şikayetlerin varlığı, ani işitme kaybında vestibüler fonksiyonun da etkilendiğini düşündürmektedir. Yüksek frekans işitme eşiklerinde iyileşme vestibüler etkilenme olan hastalarda daha düşük seviyede görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Idiopathic sudden hearing loss is associated with vestibular complaints in 30% of cases. The presence of vestibular complaints is considered to be a poor prognostic factor. In this study, we aimed to determine the change in caloric test responses in idiopathic sudden hearing loss, to determine the degree of influence in the vestibular nerve, to investigate the correlation between the vestibular nerve damage and vestibular complaints during admission and to evaluate the effect of vestibular nerve influence on the recovery process. Materials and Methods: 80 patients with sudden hearing loss were evaluated. Patients under 18 and over 80 years of age, patients with vestibular complaints after treatment and with bilateral involvement were excluded from the study. The patients were divided into two groups as those with and without vestibular complaints. There were 25 patients in each patient group. Patients were classified according to their hearing level. Patients were evaluated by audiometry and videonystagmography during diagnosis. Pure voice and speech audiometry was performed. Pure sound thresholds of 250 to 8000 Hz were determined. Caloric responses with air stimulus were recorded via videonystamography. Unilateral weakness was determined in the caloric test. Audiometry and videonistagmography were repeated three months after the end of systemic corticosteroid therapy. After three months of follow-up, recovery status (full recovery, partial recovery, non-recovery) was determined. The difference between the audiometric and caloric test data according to the level of hearing loss at the time of diagnosis and the difference between the patient groups were examined. Results: 50 patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss were included. The hearing threshold at 8000 Hz frequency in patients with idiopathic hearing loss who had vestibular complaints was found to be more affected. Within this group of patients after treatment, recovery was less in the hearing thresholds at 4000 and 8000 Hz frequencies. Unilateral weakness in the caloric test was significantly higher in patients with vestibular complaints. There was no difference between the two groups of patients according to the improvement classification based on the pure tone average. Conclusion: In patients with idiopathic sudden sensorineural hearing loss accompanied by vestibular complaints, higher frequency hearing thresholds are affected at a higher degree. The presence of vestibular complaints suggests that vestibular function is also affected in sudden sensorineural hearing loss. Improvement in high frequency hearing thresholds is seen at a lower degree in patients with vestibular complaints.