Electronic absorption spectra of some binuclear and monnuclear complexes of platinum, palladium and nickel with bidentate sulfur donor ligands
  1. Tez No: 5377
  2. Yazar: ÖMER DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sulfur donor ligands, binuclear aaetal complexes, electronic absorption spectra, electronic transition assignment -v
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İKİ DİŞLİ SÜLFÜRDEN BA?LANAN LİGANDLARIN PLATiN(II) PALLADİYUM(II) VE NiKEL(II) İLE YAPMIŞ OLDU?U BAZI MONONÜKLEER VE Bi NÜKLEER KOMPLEKSLERİNİN ELEKTRON SO?URMA SPEKTRUMLARI DA?, Ömer Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof.Dr.Hüseyin isçi Şubat 1989, 100 Sayfa ÖZET Bu çalışmada, CgH?CS2H ve K(C2H&OCS2) ligandları ve M(C2H50CS2)2 ( M = Nİ(II), Pd(II), Pt(II) ), M2(CgH?CS2)4 ( M = Ni(II), Pt(II) ) ve Pt2(C3H7C82)4X2 (X = Cl“f Br~, I”) -1 -1 kompleksleri hazırlanmış ve 1.50 m» - 5.00 m» aralığm- daki çözelti içinde elektron soğurma spektrumları ölçülmüş tür. K(C2H60CS2) ve Hi(C2HgOCS2)2 nin ethanol, Pt(C2H60C82)2 ve Pt2(C3HyCS2)4X2 ( X = Br~, I- ) komplekslerinin acetonit- ril içinde Magnetik Dairesel Dikroizm spektrumları da ölçül müştür. Potayum etilsanteyt, K(C2HcOCS2>, spektrumlarmdaki en düşük enerji bandı simetri yönünden yasak olan n - *. k tipi elektron geçişlerinden kaynaklandığı önerilmiştir. Bu çalış- - 1 ifc mada ilk olarak rapor edilen 4.41 pm deki band ise k - * tc geçişine karşı gelmektedir. Elektron soğurma spectrumu etil- zanteyt'in spektrumuna çok benzeyen CgHLCSgH ligarıdmın -vi-spektrmuuda aynı şekilde açıklanmıştır. M{CoHr0CSo)" komplekslerinin spektrumları daha önce ya- 2- ymlanan M(C8)4 komplekslerinin spektrumlarma benzemek tedir. Bu, burada kullanılan sülfür atomlarından bağlanan ligandlarm n -orbitalinin elektron geçişlerinde tıpkı siya- nür ligand m m rc -orbitalleri gibi davrandıklarını göster mektedir. Aynı yaklaşımla, soğurma spektrumlarmdaki şiddet- li bandların metalden - » liganda (ti ) yük aktanrıa geçişle rinden kaynaklandığı öneri İmistir. Liganda ait olan geçişler kompleks içinde yüksek enerjiye kaymıştır. Binükleer nikel(II) kompleksi, Ni2(CgH7CS2)4, çözelti içinde boaularak mononükleer, Hi{CgH7GS2)2, kompleksine dö nüşmektedir. Pt2(CgH7CS2)4 kompleksinin spektrumundakl bütün band ların metal - > ligand tipi yük aktarma geçişlerinden kaynak- 4- landığı önerilmiştir. Pt - Pt uzunluğunun PtrsCPnOrH,,), % dekinden daha kısa olması ligandırı boş it orbital leriyle me talin dolu d-orbitalleri arasındaki etkileşimin bir sonucu olarak açıklanmıştır. Halojenlerin, Pt2(C^H7CS2)4 kompleksine eklenmesiyle Pt2(CgH7CS9)4X2 kompleksleri elde edilmiştir. Bu kompleksle rin spektrumlarmda gözlenen düşük enerji bandların m metal- metal, yüksek enerji bandlarmm ise ligand (sülfür) - »metal türü geçişlerden kaynaklandığı düşünülmüştür. Bu komplekslerde bulunan eksenel konumdaki ligand, çözel ti içindeki serbest halde halojen iyonları ile yer değiştir- -vii-mektedlr. iyot iyonu kompleksteki klor ve brom iyonları ile daha haslı yer değiştirmektedir. Anahtar söscükler: Sülfürden bağlanan ligandlar, binttkleer metal kompleksleri, elektron soğurma spektrumları, elektron geçişleri. -vii-
Özet (Çeviri)
ELECTRONIC ABSORPTION SPECTRA OF SOME BINÜCLEAR AND MONONUCLEAR COMPLEXES OF PLATINUM, PALLADIUM AND NICKEL WITH BIDENTATE SÜLFÜR DONOR LIGANDS DA?, Ömer Faculty of Arts and Sciences Departmant of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Hüseyin İşçi 100 Pages, February 1989 ABSTRACT The ligands C“H7CS2H and K(C2HrOCS2), and the complexes M(C2H5OCS2)2 ( M = Ni(II), Pd(II), Pt(II) ), M2(CgH7CS2)4 ( M = Hi(II), Pt(II) ) arid Pt2(C3H?CS2)4X2 ( X = Cl~, Br”, I ) were prepared and their electronic absorption spectra in solution were measured and assigned in the region of 1.50 Vuq~ - 5.00 mn~. The Magnetic Circular Dichroism ( H0 = 7.0 Tesla ) for KCCgHgOCSg) and Ni(C2HrOCS2)2 in ethanol; for Pt(C2H5OCS2)2 and Pt2(C3H7CS2)4X2 (X = Br~, I“ ) in acetonitrile were also measured and reported. The lowest energy weak band in potassium ethy lxanthate R(C2HrOCS2), is assigned to symmetry forbidden transition from sulfur lone-pair to rc orbital and the roost intense -1 n * band at 3,24 nm is assigned to tc - > ic transition. The band at 4.41 urn which was not reported in the literature before was assigned to tc - > n transition. The -iii-same assignment was proposed for the specti-a of CgH7CS2H. The spectra of M(C2HgOCS2)2 complexes resemble to the 2- spectra of previously published M(CN)4 complexes. This has been interpreted as to indicate that the u -orbital in sulfur donor ligand used here plays very similar role to the cyanide n: -orbital in electronic excitation processes. Thus intense bands in the spectra were assigned to metal - > ligand(rc } charge transfer transitions. Free ligand transitions are blue shifted upon coordination. Binuclear complex of nickel(II), Ki2(C”H?CS2)4, decomposed in solution to give mononuclear complex, Ni(C3H7CS2)2. All the bands in the spectrum of Pt2(C,jH7CS2)4> were assigned to metal=». ligand type charge transfer transitions. Relatively short Pt - Pt distance in Pt2(RCS2)4 complexes is attributed to the interaction of empty v, - orbital on RCS2~ with filled d-orbitals on platinum. Molecular halogens are added to Pt2(CgH7CS2)4 complexes to yield PtgCCgfiLCSgKXg. The lower* energy bands in the spectra of these Pt(III) complexes are assigned to metal - > metal, and higher energy more intense bands are assigned to ligand (sulfur)-» metal charge transfer transitions. The axial ligand in Pt2(C3H7CS2)4X2 is substituted by another halide ligand in solution. Iodide replaces chloride and bromide much faster than chloride and bromide replaces iodide. -IV-