Rusya'nın DTÖ üyeliği ve Türkiye ile ticari ilişkileri
Russia's WTO membership and trade relations with Turkey
- Tez No: 537653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİMAH YUSUFİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dünya Ticaret Örgütü, Rusya, Türkiye, World Trade Organization, Russia, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında, II. Dünya Savaşı sonrası büyük bir ekonomik kriz yaşayan dünya ekonomisinin kalkınması ve dünya genelinde barışın daimi kılınması amaçlarının bir parçası olarak kurulmuş ve bugün dünya ticaretine yön veren Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'ne katılan Rusya'nın DTÖ katılımı incelenerek katılımın Rusya ekonomisi ve Rusya'nın Türkiye ile olan ticari ilişkileri üzerine etkileri üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye ile Rusya ilişkilerinin tarihçesi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve anlaşmalar üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın amacı; gelişmekte olan ülkelerde, her ne kadar kendileri üyesi olsalar da DTÖ, öncesi ve geleceği hakkında yeterli bilgi sahibi olunamadığı düşünülerek, kalkınma sürecinde çok etkili olan ticaret sisteminin hangi yasa ve kurallarla işlediğini, bu düzende belli başlı örgüt olarak kurulan DTÖ'nün nasıl, ne için ve neyin sonucunda kurulduğunu, küresel ticaret sisteminde gelişmekte olan ülkelerde nasıl etkili olduğunu irdelemektir. Bu çalışmada, literatür taraması ve tarihsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Materyal, literatür taraması ile elde edildikten sonra, tümdengelim tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Rusya, DTÖ üyeliği sonrasında dış ticaret ve yatırım hacmini arttırarak gelişmiş ülkeler statüsüne girmiştir. Rusya'nın üyeliğinden en büyük yarar sağlayan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye, Rus sermayesi için önemli bir yatırım coğrafyası durumundadır. Rusya'nın DTÖ üyeliği sonrasındaki süreçte Türkiye için en önemli sonuçlardan birisi de ihracat vergilerinin düşürülmesi ve DTÖ taahhütlerinin üstüne yükselmeyeceğinin kabul edilmesidir.
Özet (Çeviri)
This study emphasizes on the effects of Russia's accession (to WTO) on Russian economy and Russia's commercial relations with Turkey by analyzing Russia's accession to WTO which has been founded to develop world economy which was experiencing a widespread economic crisis after the second World War and to make world peace permanent worldwide and steers the world economy today. Besides, the history of relations between Turkey and Russia, their commercial relations and agreement has been discoursed. The aim of this study is to examine with which laws and rules the commercial system that has been seen so effective on the development process works, how, why and as a consequence of what the major organization WTO has been founded, how effective it is on the global trade system in developing countries although they, the developing countries themselves, are the members of it. In this study, literature survey and historiographical analysis methods has been used. The material is analyzed by deductive method after literature survey. Russia has been gained a developed country status by enhancing its foreign trade and investment volume. Turkey is one of the countries which benefits most from Russia's membership. Turkey is a crucial area of investment for Russian funds. After Russia's WTO membership process, one of the most significant results for Turkey is declining export duties and acknowledging not to go up WTO commitments.