Evlilik doyumunun bazı değişkenlere göre yordanması
Predicting marital satisfaction according to some variables
- Tez No: 262145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK YELDA KAĞNICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, Bağlanma stilleri, Bilişsel çarpıtmalar, Marital satisfaction, Attachment styles, Cognitive distortions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların ve bağlanma stillerinin evlilik doyumunu yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada kullanılan veri toplama araçları `Evlilik Yaşam Ölçeği', `Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri', `İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği' ve `Kişisel Bilgi Formu'dur.Araştırmaya İzmir ilinin merkez ilçelerinde yaşayan 246 evli birey (129 kadın, 117 erkek) katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin eşleri ile beraber yaşıyor olmaları şartı aranmıştır.İlişkilerle ilgili bilişsel çarpıtmaların ve bağlanma stillerinin evlilik doyumunu yordama gücünü ortaya koymak amacıyla standart çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; cinsiyet, yaş, gerçekçi olmayan ilişki beklentisi, zihin okuma, kaçınmalı bağlanma ve kaygılı bağlanma evlilik doyumunun anlamlı birer yordayıcısı değildir. Toplam varyansın çok az bir kısmını açıklamış olmakla birlikte, yakınlıktan kaçınma evlilik doyumunu negatif yönde anlamlı olarak yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the predictive power of cognitive distortions in relationships and attachment styles on the marital satisfaction.`Marriage Life Scale?, `Experiences in Close Relationships Inventory?, `Interpersonal Cognitive Distortions Scale? and `The Personal Information Form? were used to collect data.246 married individuals (129 women, 117 men) from the central districts of İzmir, Turkey, constituted the target sample. There was a prerequisite that the individuals participated in this study should be living with their spouses.In order to determine the predictive power of cognitive distortions in relationships and attachment styles on the marital satisfaction, a standard multiple regression analysis was conducted. According to the results, gender, age, unrealistic relationship expectations, avoidant attachment and anxious attachment were not significant predictors of marital satisfaction. Although explained a very limited amount of variance in marital satisfaction, the avoiding intimacy variable was a significant negative predictor of marital satisfaction.