Türkiye'de yetenek yönetimi, YÖK Ulusal Tez Merkezi verilerine göre bir içerik analiz çalışması
Talent management, a content analysis by YÖK National Thesis center data in Turkey
  1. Tez No: 537661
  2. Yazar: ADEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MURAT TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lisansüstü Tez, Stratejik Yönetim, İnsan Kaynakları Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Postgraduate thesis, strategic management, strategic human resources management, talent management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
2000'li yılların başından beri sınırların ortadan kalktığı, sanayi savaşlarının çok ciddi bir şekilde arttığı, rekabetin acımasızlaştığı, küresel aktörlerin yeni ürünler ve fikirler ortaya çıkardığı günümüz dünyasında, yetenek ve yetenekli bireyler işletmeler açısından önem kazanmaya başlamıştır. Müşteri beklentilerinin değişmesi ile birlikte yegâne amaçları kar elde etmek olan işletmelerde mevcut insan kaynakları yönetimi ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiştir. Artık işletmeler insan kaynakları yönetimlerini stratejik bakış açısıyla planlamaya başlamışlardır. Stratejik insan kaynakları yönetimi de gün geçtikçe değişime uğrayarak ''Yetenek Yönetimi'' olarak adlandırılan yaklaşıma dönüşmeye başlamıştır. İşletmeler için oldukça önemli olan yetenek yönetimini konu edinen bu araştırmanın amacı, ülkemiz üniversitelerinde Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi ve Yetenek Yönetimi alanında yapılmış olan ve YÖK Elektronik Tez Arşivinde bulunan tezlerin araştırılmasıdır. Araştırılan tezlerde işletme stratejisi ile insan kaynakları ve yetenek yönetimi uyumu incelenmiştir. Araştırmanın incelendiği 2007-2017 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi alanında 7 doktora, 29 yüksek lisans olmak üzere toplamda 36, Yetenek Yönetimi alanında 15 doktora, 34 yüksek lisans olmak üzere toplamda 49, genel toplamda ise 85 lisansüstü tezin hazırlandığı görülmüştür. Bu veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve elde edilen bulgular bir durum saptaması olarak sunulmuştur. Araştırmada hazırlanan tezlerde işletme stratejileri ile bu stratejilerle uyumlu insan kaynakları ve yetenek yönetimi uygulamaları incelenmiştir. Araştırmada çok az tezde işletme stratejisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where borders have disappeared since the beginning of 2000s, industrial wars have increased significantly, competition has been ruthless and global actors have brought new products and ideas, talent and talented individuals have started to gain importance in terms of enterprises. With the change in customer expectations, the only goal is to meet the needs of the existing human resources management in the enterprises which aim to profit. Businesses have begun to plan their human resources management from a strategic point of view. Strategic human resources management has been transformed into Talent Management approach by changing day by day. The aim of this research is to investigate thesis in the YÖK Electronic Thesis Archive, which have been made in the field of Strategic Human Resources Management and Talent Management in the universities in our country. A total of 85 graduate theses, including 36 theses in the field of Strategic Human Resources Management and 49 theses in the field of Talent Management, were prepared during 10 years between 2007-2017. These data were analysed by content analysis and the findings were presented as a case study. In the study, business strategies and human resources and talent management applications in line with these strategies were examined. In the study, the strategy of business was determined in very few theses.