İletişim becerilerinin kurumsal bağlılığa etkisinde algılanan örgütsel adaletin aracı rolü: Hizmet sektöründe bir araştırma
The effect of communication skills on organizational commitment and mediating role of perceived organizational justice: A research on service sector
  1. Tez No: 537697
  2. Yazar: NART KULA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim Becerileri, Kurumsal Bağlılık, Algılanan Örgütsel Adalet, Aracı Rolü, Ampirik Çalışma, Communication Skills, Organizational Commitment, Perceived Organizational Justice, Mediating Role, Empirical Study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İletişim becerilerinin kurumsal bağlılığa etkisinde algılanan örgütsel adaletin aracı rolünü tespit etmek amacıyla tasarlanan ve uygulanan bu çalışma, ilgili değişkenler arasındaki ilişki ve etki düzeyini irdeleyen özgün bir araştırma örüntüsüne sahiptir. Araştırmaya konu edilen değişkenlerin üçünü birlikte ele alan yerli ve yabancı literatürde çok sayıda çalışma bulunmamaktadır. Çalışmanın literatür taraması ikincil kaynaklardan toplanan bilgilerle oluşturulduktan sonra literatürde sıkça kullanılan ölçeklerden oluşturulan anket formuyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak sahadan birincil veriler toplanmıştır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren üç farklı firmanın 2000'i aşkın çalışanı içerisinden basit tesadüfi örneklem yöntemi ile 496 kişiye anket uygulaması yapılmış ve 476 adet anket formu geri dönmüştür. Toplanan anketlerin 417 adedi istatistik paket programı yardımıyla analize tabi tutulmuştur. Değişkenler arası ilişkileri gösteren korelasyon analizi ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisini açıklayan regresyon analizi neticesinde araştırmanın temel hipotezi olan“iletişim becerilerinin kurumsal bağlılığa etkisinde algılanan örgütsel adaletin aracı rolü vardır”kabul edilmiştir. Çalışmaya ilişkin elde edilen bulgulara istinaden geliştirilen sonuç ve önerilerin akademik ve sektör paydaşları için katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is, to determine the mediating effect of perceived organizational justice between the effect of communication skills on organizational commitment. In this context the study is rare in terms of the correlations between the parameters of research. The study is designed in two sections. In the first section the literarture scanned on secondary sources and the modals were built as a result. In the second section a field study were applied on the workers' of service sector. There were 3 companies in field study. The survey method were applied to collect datas in the field by conversations face to face. The 496 pieces of survey forms were distrubuted to workers and collected about 476 of them. The universe of the research had 2350 workers at all. The collected survey forms represented the universe in terms of academia. To define the interactions and effects between parameters, some statistical analyses were applied on datas. At the end of the field study, the main hypothesis of the study was accepted. It is found that the perceived organizational justice has a mediating effect between the effect of communication skills on organizational commitment.