Smyrna Agorası Bouleuterion seramikleri
Ceramics from Bouleuterion in Smyrna Agora
- Tez No: 537707
 - Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeoloji, Archeology
 - Anahtar Kelimeler: Smyrna, Agora, Bouleuterion Yapısı, Hellenistik Dönem, Seramik, Smyrna, Agora, Structure of Bouleuterion, Hellenistic Period, Ceramic
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 188
Özet
Smyrna Antik Kenti gösterişli kamusal yapıları ile antik çağın önemli yerleşimlerinden birisidir. Bu alan içerisinde gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları 2007 yılından itibaren aralıksız ve sistematik bir şekilde sürdürülmektedir. Çalışma kapsamında Smyrna Agorası Geç Roma Bouleuterion Yapısı üzerinde 2008 - 2016 yılları arasında gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan Hellenistik Dönem Seramikleri incelenmiştir. Kazı çalışmaları sonucu alan üzerinde Hellenistik Dönemden 20. yüzyıl sonuna kadar kesintisiz bir kullanımın sürdürülmüş olduğu tespit edilmiştir. Bu yoğun kullanımın söz konusu alanda ciddi anlamda tahribata sebep olduğu ve bu nedenle tabakalar arasındaki geçişlerin artarak, mevcut malzemenin de karışık bir şekilde ele geçmesine neden olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle malzemenin tamamı bulunduğu tabakayla değil analojik tarihlendirme yapılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, Geç Roma Bouleuterion'unda ele geçen Hellenistik dönem seramiklerinin kronolojik ve tipolojik tespitinin yapılarak öncelikli olarak yapıyla olan ilişkisinin irdelenmesini sağlamak ve bu çerçevede Smyrna Agorası Hellenistik Dönem seramik repertuarını yeni buluntularla değerlendirmektir. Geç Roma Bouleuterionu Hellenistik Dönem seramikleri içinden form veren ve dönem özelliği yansıtan 200 parça tez kapsamında değerlendirmeye alınmıştır. İ. Ö. 4 - 1. yüzyıl arasına tarihlendirilen çeşitli seramik gruplarının özellikle İ. Ö. 2. yüzyılda yoğun artış göstermiş olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Smyrna, the ancient city is the one of the important places in ancient time with edifice public buildings. Excavation and restoration works continuing in this area have been carried out systematically and incessantly since 2007. In this thesis, the Hellenistic ceramics which discovered during between 2008-2016 on Late Roman Bouleuterion Structure of the Smyrna Agora were analyzed. In consequence of the excavations, it has been determined that a continuous usage has been maintained from Hellenistic Period to the end of the 20th century. It was understood that this intensive use caused serious damage in this area and as a result of this, the transitions that between the layers increased, in conclusion the existing material to be complex. Because of this problem, whole findings are evaluated by analogical dating, instead of the layer where have been found. The propose of this study, the chronological and typological determinations of the Hellenistic ceramics which have found in the late Roman Bouleuterion and the investigation of the relationship between the structure and the Smyrna Agora Hellenistic Period repertoire with new finds. Ceramics have certain form and which can be identified period features from Hellenistic ceramics which have been found from the late Roman Bouleuterion were taken into consideration. It has been concluded that various ceramic groups dated between 4th – 1st Century BC showed an increase, especially during the 2nd Century BC.