Smyrna bouleuterionu
The bouleuterion of Smyrna
  1. Tez No: 596814
  2. Yazar: HAKAN GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Bouleuterion, Kent Meclisi, Agora, Klasik Yunan Kentleri, Bouleuterion, City Council, Agora, Classical Greek Cities
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Smyrna Antik Kenti'nin politik ve yönetimsel anlamlarda karar alma organı olan Kent Meclisine tahsis edilmiş bir toplanma mekânı olarak Bouleuterion, Smyrna Antik Kenti Agorası'nın kuzeybatı köşesinde yer alan parselde konumlanmaktadır. Söz konusu parselde Smyrna Kent Meclisi için Hellenistik Dönem'den Geç Roma Dönemi sonlarına kadar kullanılan ve farklı tarih dönemlerinde inşa edilmiş üç adet Bouleuterion yapısı tanımlanıp konumlandırılabilmektedir. Bu yapıları inşa edildikleri dönemleri baz alarak Hellenistik Dönem, Erken Roma Dönemi ve Geç Roma Dönemi Bouleuterionu olarak tanımlayabilmekteyiz. Bouleuterionlar Antik Yunan coğrafyasında kentlerin idare fonksiyonunu elinde tutan Kent Meclisinin toplantılarını geçekleştirebilmesi için özel bir formda tasarlanmış kamusal yapılardı. Bouleuterionlar aynı zamanda bulundukları kentin demokrasi ve adalete olan iradesini yansıtarak kentin özerkliğini temsil ederlerdi. Bu özellikleriyle Bouleuterionlar Klasik Yunan kentlerinde yurttaşlar için sosyal ve kamusal anlamda yaşamının odak noktasını oluşturan Agora veya bu kamusal alanın yakınlarında inşa edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Bouleuterion set aside as the gathering place of the City Council of Smyrna, the governing body of the city, is located in a plot to the northwest corner of the agora of the city. In this plot three different Bouleuterion structures for the City Council can be identified from Hellenistic Period to the end of the Late Roman Period. These structures can be identified as Hellenistic Period, Early Roman Period and Late Roman Period Bouleuterion buildings according to the dates they are built. Bouleuteria were public buildings designed in a specific form for the governing bodies of the Ancient Greek cities to hold their meetings. Bouleuteria reflecting the city's will for democracy and justice also represented the city's autonomy. Bouleuteria having these properties were built in or around the Agora, the center of the social and public life for the citizens of classical Greek Cities.