Sütün işlenme sürecinde risklerin araştırılması (Süt fabrikası örneği)
Investigation of risks in milk processing (Milk factory example)
  1. Tez No: 537946
  2. Yazar: MURAT SALİH GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KARAÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Sütün İşlenme Süreci, Risk Değerlendirmesi, İş Sağlığı, İş Güvenliği, Milk Processing, Risk Assessment, Occupational Health, Occupational Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İş sağlığı ve güvenliği insan hayatını doğrudan etkileyen bir faktör olduğundan hem ülkemizde hem de Dünya genelinde önemi giderek artmaktadır. Özellikle gıda sektörünün alt dallarından biri olan süt ürünlerinin tüm Dünya' da olan yaygınlığı, bu sektörün ne kadar önem arz ettiğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, süt ürünleri üretiminde karşılaşılabilecek riskleri, tehlikeleri belirlemek, bunlara karşı alınabilecek önlemleri tespit etmek, sektördeki diğer paydaşlara da yol göstermektir. Çalışmanın yapıldığı işletmede toplam 236 kişi çalışmaktadır. Çalışmada işyeri ve işçilerin çalışma ortamı incelenmiş ve 5x5 L Tipi Risk Değerlendirme Karar Matrisi metodu kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda işletmedeki eksikler tespit edilmiş, gerekli çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmada süt ürünleri üretim sektörünün tahmin edilenden daha çok risk ve tehlike barındırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As occupational health and safety is a factor that affects human life directly, its' importance is increasing both in our country and worldwide. The prevalence of dairy products, especially one of the sub-branches of the food sector, shows how important this sector is. The aim of this study is to determine the risks, dangers that may be encountered in the production of dairy products, to determine the measures that may be taken against them and to guide other stakeholders in the sector. A total of 236 employees work in the company. In the study, the working environment of the workplace and workers were monitored and a risk assessment was made by using the 5x5 L Type Risk Assessment Decision Matrix method. In line with the results obtained, the deficiencies in the enterprise were determined and the necessary solutions were presented. In the study, it was seen that the production sector of milk products contained more risk and danger than expected.