Fizyoterapistlerin fibromiyaljiyle ilişkili kronik ağrıya yönelik tedavi tercihlerinin belirlenmesi
Determination of treatment preferences of pyhsiotherapists' in chronic pain related fibromyalgia
  1. Tez No: 537992
  2. Yazar: GÜLÇİN URUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Kronik Ağrı, Fizyoterapi Yöntemleri, Fibromyalgia Syndrome, Chronic Pain, Physiotherapy Modalities
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Fibromiyalji hastalarının önemli klinik bulgularından biri olan kronik ağrının tedavisinde farklı fizyoterapi alternatifleri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, fizyoterapistlerin fibromiyalji ile ilişkili kronik ağrıya yönelik tedavi tercihlerinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamına 3 yıl ve daha uzun süredir çalışan ve fibromiyaljili hasta tedavi etmiş çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 162 fizyoterapist alındı. Çalışmaya katılan fizyoterapistlerin yaş ortalaması 29.30 ± 6.86 yıl, çalışma yılı ortalamaları 6.64 ± 7.18 yıl idi. Fizyoterapistlere fibromiyaljiyle ilişkili hayali bir hasta senaryosu üzerinden ağrıyı değerlendirmede ve tedavi etmede hangi yöntemleri tercih ettiklerine dair açık uçlu sorular sorulmuştur. Senaryoya göre fizyoterapistler tarafından tercih edilen yöntemler sırasıyla manuel terapi teknikleri %94.4, elektrofiziksel ajanlar %88.9, terapatik egzersiz yaklaşımları %88.9, su içi ve balneoterapi uygulamaları %38.3, kuru iğneleme %30.2 olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak kronik ağrının tedavisinde fizyoterapistler tarafından en çok tercih edilen yöntemler; manuel terapi teknikleri, elektrofiziksel ajanlar, terapatik egzersiz yaklaşımları, su içi ve balneoterapi uygulamaları ve kuru iğneleme yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
There are different physiotherapy alternatives in the treatment of chronic pain related fibromyalgia, which is one of the important clinical findings of fibromyalgia patients. The aim of this study was to determine of treatment preferences of physiotherapists' in chronic pain related fibromyalgia. Total of one hundred sixty-two physiotherapists were participated who worked for three year or more and agreed to participate in the study were included in the study. The mean age was 29.30±6.86 and mean working time 6.64±7.18 years. The physiotherapists were asked open-ended questions about which methods they preferred to evaluate and treat the pain over an imaginary patient scenario associated with fibromyalgia. According to the scenario, preferred methods by physiotherapists are manual therapy techniques 94.4%, electrophysical agents 88.9%, therapeutic exercise approaches 88.9%, aquatic physical therapy 38.3%, dry needling 30.2% respectively. As a result, the most preferred methods by physiotherapists' in the treatment of chronic pain are; manual therapy techniques, electrophysical agents, therapeutic exercise approaches, aquatic physical therapy and dry needling methods.