Fizyoterapistlerin egzersiz yarar/engel algısı, fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kalitelerinin incelenmesi
Analysis of physiotherapists' exercise benefits/barriers perception, physical activity level and quality of life
  1. Tez No: 577301
  2. Yazar: MEHMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, yarar-engel, fizyoterapist, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite, Exercise, benefit-barrier, physiotherapist, quality of life, physical activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı fizyoterapistlerin egzersiz yarar/engel algısını, fiziksel aktivite seviyelerini belirlemek ve yaşam kalitesini incelemektir. Çalışmada ülkemizdeki üniversitelerin 4 yıl eğitim veren Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümleri veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarından mezun olup“fizyoterapist”unvanına sahip olan bireyler dahil edildi. Çalışmamıza yaş ortalaması 30,3±6,77 yıl olan toplam 250 fizyoterapist katıldı. Katılımcıların egzersiz yarar, engel algısı“Egzersiz Yarar, Engel Ölçeği”, fiziksel aktivite düzeyleri“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kısa form”, yaşam kalitesi ise“SF-12v2 Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak değerlendirildi. Katılımcıların medeni durumunun egzersiz yarar/engel algısı ve yaşam kalitesi mental bileşenleri üzerinde etkili olduğu görüldü. Hizmet yılı ve vücut kütle indekslerinin de egzersiz engel algısını anlamlı şekilde etkilediği görüldü. Erkeklerde fiziksel aktivite seviyesi, kadınlardan daha yüksekti (p0,05). Çalışmanın sonucunda; egzersiz yarar algısı yüksek olan bireylerin fiziksel aktiviteye katılımının daha yüksek olduğu görüldü. Fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesini olumlu etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine exercise benefits/barriers perception, physical activity levels and quality of life among physiotherapists. In this study, individuals who graduated from the Physiotherapy and Rehabilitation Departments of the Faculties of Health Sciences or Physical Therapy and Rehabilitation Schools, who were educated for 4 years in the universities of our country and who had the title of physiotherapist were included in the study. A total of 250 physiotherapists with a mean age of 30,3±6,77 years participated in the study. Participants' perception of exercise benefit and barriers was assessed using the“Exercise Benefits/Barriers Scale”, physical activity levels was assessed using the“International Physical Activity Questionnaire”and quality of life was assessed using the“SF-12v2 Quality of Life Questionnaire”. The marital status of the participants is found to have an impact on the perception of exercise benefits, barriers and mental components of quality of life. The year of service and body mass index are also found to have a significant effect on the perception of exercise barriers. Physical activity levels were significantly higher in males than females (p0,05). As a result of the study; It was observed that physiotherapists with high perception of exercise benefit had higher participation in physical activity and physical activity level had a positive effect on quality of life.