Çocuklar için duygusal görünüm ölçeği'nin Türkiye'deki geçerlik ve güvenirlik çalışması
Reliability and validity study of Turkish version of children's emotional manifestation scale in Turkey
  1. Tez No: 538008
  2. Yazar: SELVER METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Stresli tıbbi işlem, pediatri, duygusal sıkıntı, geçerlik ve güvenirlik, hemşire, Stressful medical procedures, pediatrics, emotional stress, reliablity and validity, nurse Keywords: Stressful medical procedures, nurse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmanın amacı, çocukların stresli tıbbi işlemler sırasındaki duygusal yanıtlarını ölçmek amacıyla geliştirilmiş olan, orijinal adı 'Children's Emotional Manifestation Scale' olan Çocuklar İçin Duygusal Görünüm Ölçeği'nin Türkiye'deki geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Metodolojik tipte olan araştırmanın örneklemini Günübirlik Cerrahi için hastaneye kabulü yapılan 7-12 yaş grubu 62 çocuk oluşturmuştur. Çocukların yaş ortalaması 8,34±1,43'tür. Araştırmaya katılan çocukların % 83,9'u erkek %16,1'i kızdır. Çalışmaya katılan çocukların günübirlik cerrahi tipleri incelendiğinde çocukların % 64,5'ini sünnet oluşturmuştur. Ölçeğin geçerlik çalışmasında ilk olarak dil geçerliği ve kapsam geçerliği yapılmıştır. Ölçeğin gözlemciler arası güvenirliği, iç tutarlılık yöntemiyle test edilmiştir. Değerlendirme grup içi korelasyon katsayıları ve Cronbach alfa güvenirlik katsayıları ile hesaplanmıştır. Ölçeğin gözlemciler arası uyumu değerlendirmek için kappa katsayısı ve sınıf içi korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Ayrıca gözlemci içi (intra-rater) güvenirliği değerlendirmek için sınıf içi korelasyon katsayısı (intraclass correlation) hesaplanmıştır. Yapı Geçerliği; Çocuklar İçin Duygusal Görünüm Ölçeği puanı ile arteriyel kan basıncı, kalp hızı, solunum ve Çocuklarda Durumluk Kaygı Envanteri puanları arasındaki korelasyon bulguları Sperman Korelasyon Katsayısı kullanarak hesaplanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 0,96'dır. Ölçek istatiksel olarak anlamlıdır. İç tutarlılık, Cronbach's alfa güvenirlik katsayısı ile bulunmuştur. 0,93 ile 0,95 arasındadır. Sonuçlar gözlemciler arası güvenirliğin yeterli olduğunu göstermiştir. Kappa analizinde gözlemciler arası uyum vardır. Çocuklar İçin Duygusal Görünüm Ölçeği ile Çocuklarda Durumluk Kaygı Ölçeği arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki vardır (r=0,26, p=0,05). Çocuklar İçin Duygusal Görünüm Ölçeği ile nabız arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki vardır (r=0,41, p=0,01). Çocuklar İçin Duygusal Görünüm Ölçeği'nin Türkçe formu, çocukların stresli tıbbi işlemler öncesinde veya ameliyat öncesi dönemde duygusal yanıtlarını ölçebilmek için geçerli ve güvenilirdir. Türkçe'ye kazandırılacak olan Çocuklar İçin Duygusal Görünüm Ölçeği'nin negatif duygusal davranışlar ve anksiyetenin azaltılmasına yönelik yapılacak olan müdahale çalışmalarının etkinliğini değerlendirmede basit ve objektif bir ölçüm aracı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to determine the validity and reliability of the Turkish version of Children's Emotional Manifestation Scale developed to measure children's emotional responses during stressful medical processes. The sample of this methodological type study consisted of 62 children aged between 7-12 years who admitted to the hospital for day surgery. In the validity study, language and content validity were tested first. Inter-rater reliability of the scale was tested by internal consistency method. The evaluation was conducted through intragroup correlation coefficients and the Cronbach alfa reliability coefficient. Kappa coefficient and intraclass correlation coefficients of the scale were calculated to determine interrater consistency. Besides, intra-class correlation coefficient was calculated to determine intrarater reliability. Structure Validation; correlations between scores of Children's Emotional Manifestation Scale and scores of arterial blood pressure, heart rate, respiration and State Anxiety Inventory for Children were calculated using Sperman Correlation Coefficient. The average age of the children is 8,34 ± 1,43. Of the children participating in the survey, 83.9% were boys and 16.1% were girls. Circumcision, 64.5% of the children were formed when the types of day surgery were examined. The content validity index of the scale is 0.96. The scale is statistically significant. Internal consistency was found to be between 0,93 and 0,95 by Cronbach's alpha reliability coefficient. The results show that interrater reliability is sufficient. According to kappa analysis, there is consistency between the raters. There is a moderately significant positive relationship between Children's Emotional Manifestation Scale and State Anxiety Inventory for Children (r=0,26, p=0,05). Also, a moderately significant positive relationship was found between Children's Emotional Manifestation Scale and pulse (r=0,41, p=0,01). Turkish version of Children's Emotional Manifestation Scale is valid and reliable to measure the emotional response of children before stressful medical procedures or during preoperative period. Children's Emotional Manifestation Scale, with Turkish version, is intended to be a simple and objective tool to evaluate the efficiency of the intervention studies aimed at decreasing negative emotional behaviours and anxiety.