Fitness salonlarına giden bireylerin beklentilerinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the expectations of i̇ndividuals going to fitness centers
  1. Tez No: 538009
  2. Yazar: MEHMET ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KEPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Fitness Salonları, Egzersiz, Antrenman, Sports, Fitness Centers, Exercise, Training
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsanlar asırlar önce bedeniyle iş yaparken, zamanımızda teknolojinin gelişmesi ile hareketsiz bir yaşam sürmektedir. Günümüzde birçok devlet vatandaşlarını yeniden hareketlendirmek bir politika şeklini almıştır. Bunun sayesinde sportif etkinliklere her yaş ve kategoriden iştirak giderek artmaktadır. Spor esas olarak hareket sistemi üstüne dayalı ve yerçekimine veya bir güce karşı bireylerin yarışma ve bedensel etkinlikler olarak meydana getirdikleri bir aksiyonlardır. Egzersiz, sıhhatli bir hayatın ana esaslarından bir tanesi olarak değerlendirilmektedir. Egzersizle sıhhatli hayat, yalnızca egzersiz programlarının hedefe gidecek şekilde yapılması ile mümkündür. Yani her yaş ve cinsiyete göre kişiye özel bir şekilde planlanmalıdır. Bu araştırmanın gayesi, İstanbul Avrupa yakasında Başakşehir-Zeytinburnu-Bahçelievler-Şişli ilçeleri ve Anadolu yakası Pendik ilçesinde Fitness salonlarına giden bireylerin beklentileri ve bu beklentilerinin karşılanma düzeylerinin incelenmesidir. Bu salonlara gelen 600 kişiye anket formu uygulanmıştır. Anket formu demografik bilgiler ve beklentileri tespit etmeye yönelik 44 sorudan meydana gelmektedir. Bu anket formundan elde edilen bilgilerle çalışmanın problemine çözüm aranmıştır. Testin geçerlilik ve güvenirliliği istatistiksel analize tutulup, bilgisayar aracılığıyla frekans ve ki-kare analizleri yapılmıştır. Çalışmada, kişiler yaş gruplarına göre, 18-25, 26-30, 31-35, 36-40 ve 41-52 gruplandırılmıştır. En kalabalık yaş grubu %29.7 ile 31-35 yaş grubu olurken en olan yaş grubu %7.5 oranı ile 41-52 yaş grubu olmuştur. Kişilerin vücut ağırlıklarına göre değerlendirmedeyse en kalabalık grup % 25.7 ile 81-90 kilo grubu en yüksek kilo grubu ise %6.7'lik bir grubu temsil etmektedir. Çalışmamızda kişiler ayrıca cinsiyet ve medeni duruma göre de değerlendirilmiştir. Buna göre %53 bay, %47 bayan ve %39.8 evli, %60.2 bekâr olmak üzere değerlendirilmiştir. Anket formundan elde edilen bilgiler istatistiki olarak 0.05 anlamlılık seviyesinde değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Fitness salonlarına giden kişilerin beklentilerini değerlendirme üzerine yapılan bu çalışmada sonuç olarak, anket formuna katılan kişilerin salona gelmekteki hedeflerinin ve seçmelerindeki durumun yaş, kilo, cinsiyet ve medeni hal özelliklerinde benzerlik gösterdiğini saptamaktadır. Araştırma, bu yöndeki eksiklikleri tamamlayabilir. Meydana getirilen bu ölçek, işletme sahiplerinin faydalanabileceği doğru veriler sağlamaktadır. Böylelikle işletme sahiplerinin, daha nitelikli hizmeti üyelerine sağlayarak hem zinde ve güvenilir hem de daha kazançlı bir işletme idare planlamalarına dayanak olacaktır.
Özet (Çeviri)
While people were doing business with their body centuries ago, with the development of technology in our time, they still live a life. Today, many states have taken the form of a policy to re-mobilize citizens. Thanks to this, participation in sports activities from all ages and categories is increasing. Sports are an action that is essentially based on the movement system, and individuals against gravity or force as competition and physical activities. Exercise is considered as one of the main principles of a healthy life. Healthy life with exercise is only possible with exercise programs to go to the target. In other words, it should be planned according to each age and gender in a personal way. The aim of this study is to examine the expectations of individuals who go to the fitness centers in Başakşehir-Zeytinburnu-Bahçelievler-Şişli districts on the European side of Istanbul and the expectations of these expectations. Survey form was applied to 600 people coming to these halls. The questionnaire consists of 44 questions to determine demographic information and expectations. A solution to the problem of working with the information obtained from this questionnaire was sought. The validity and reliability of the test were analyzed and frequency and Chi-square analyses were performed using a computer. In this study, subjects were grouped according to age groups 18-25, 26-30, 31-35, 36-40 and 41-52. The most crowded age group was 29.7 percent and 31-35 percent, while the most crowded age group was 41-52 percent. If people are not evaluated by body weight, the most crowded group is 25.7 percent to 81-90 percent and the highest weight Group is 6.7 percent. In our study, the subjects were also evaluated according to gender and marital status. According to this, 53 percent were evaluated as male, 47 percent as female and 39.8 percent as married, 60.2 percent as bachelor. The data obtained from the questionnaire were statistically evaluated at 0.05 significance level. As a result, this study found that the aim of the participants in the questionnaire came to the salon and the situation in their selection was similar to the characteristics of age, weight, gender and marital status. Research can complete deficiencies in this direction. This scale provides the right data for business owners to benefit from. In this way, it will be the basis for business owners to plan a business that is fit and reliable and more profitable by providing more qualified service to their members.