Çoklu itiş makinesi (Smith machine) ve serbest ağırlıklarla yapılan çalışmaların, üst ekstremiteye yönelik kuvvet gelişimi üzerine etkilerini karşılaştırarak, cihaz etkinliğinin araştırılması
Searching the effectiveness of device by comparing effects of strength improvement on upper extremity of workouts carried out with multiple pushing machine (Smith machine) and free weights
- Tez No: 538010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet, üst ekstremite, serbest ağırlık, smith, Strength, upper extremity, free weight, smith
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, sedanter bireylerin çoklu itiş makinesi ve serbest ağırlıklarla yapılan çalışmalarda üst ekstremiteye yönelik kuvvet gelişimlerinin karşılaştırılarak, cihaz etkinliğinin araştırılması ve bunlara bağlı olarak üst ekstremite kuvvetini hangi cihazın daha çok ve hangi yönde etkilediğini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmamıza, 18-53 yaş arası spor geçmişi olmayan, herhangi bir sağlık problemi bulunmayan 22 (29,04±10,55 (Ortalama±SS)) birey katılmıştır. Örneklem Serbest Ağırlık Çalışma grubu (SAG) ve Smith Machine çalışma grubu (SMG) olarak iki gruptan oluşmaktadır. Araştırma gruplarına boy, kilo, esneklik, sırt kuvveti, el pençe kuvveti, alt ekstremite uzunluğu, üst ekstremite uzunluğu, kas kuvveti ölçümleri yapılmıştır. Analizler SPSS 21.0 paket programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik, Bağımsız İki toplum Ortalamasına dayalı iki örneklem T testi (Two Independent Samples T test) ve Bağımlı İki toplum farklarının ortalamasına dayalı iki örneklem T testi (Two related Samples T test, Paired T test) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda, her iki grubun ön test ve son test puanları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05). Fakat her iki grupta ayrı ayrı ön test-son test arasındaki farklara bakıldığında SMG grubunda kuvvet artış ortalaması 1,25 iken SAG grubunda bu oran 2,36 olarak bulunmuştur. Sonuç: 8 hafta boyunca Smith makinesi ve serbest ağırlıkla yapılan çalışmaların kuvvet gelişimi üzerine pozitif etkisi vardır. İki grup arasındaki kuvvet artışlarına bakıldığında, gruplar arası fark az olmasına karşın bu fark uzun süreli çalışmalarda katlanarak büyüyeceğinden zamanla, dahada anlamlılık kazanacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Purpose of the study is the analyzing of effectiveness of the device by comparing strength improvement on upper extremity with free weights and correspondingly searching of which device have more impact on and the direction of the impact. Method: 22 individuals (29,04±10,55 (Mean±SD)) who doesn't have any health problems and whose age ranges from 18 to 53 participated to study. It consists of two groups as Sample Free Weight Workout Goup (SFWWG) and Smith Machine Workout Group (SMWG). In these seach groups measuring of weight, height, flexibility, back strength, hand strength, bottom extremity length, upper extremity length, muscle strength were completed. Analyzes were performed in the SPSS 21.0 package program. Descriptive statistics, Two independent samples T test, Two related samples T test and Paired T test were used in the evaluation of the data. Results: In this study between first and last scores of two groups statistically reasonable differences were found (p0,05). Nevertheless, when the members of two groups compared separately it was understood that average of strength rise in SMWG was 1,25 while average of strength rise in SFWWG was 2.36. Conclusions: During 8 weeks, workouts carried out with Smith machine and free weights have a positive effect on strength improvement. When the strength improvements were considered, although differences between two groups are low, this difference will grow enduringly and this will mean a lot in the future.